Jerry Dumas

Jerry Dumas (1930-2016) var en amerikansk serieskapare, god vän till Mort Walker och dennes medarbetare sedan 1956. Det var det året åkte till New York och träffade Walker genom en gemensam vän. De har därefter samarbetat i över 50 år.
Mort Walker

Sam’s serie

Gerald ”Jerry” Dumas’ egen mest kända serie torde vara Sam’s serie, en så kallad metaserie som driver friskt med själva seriemediet. Den var sannolikt före sin tid, och blev därför inte särskilt långlivad (1961-1963). Serien har dock publicerats på svenska bl.a. i SeriePressen.
Sam’s serie
SeriePressen 1993-94 från Formatic Press
Artikel om Sam’s serie, ur SeriePressen nr 8, 1993

Sam's Strip av Jerry Dumas från 10 januari 1963
Sam’s Strip från 10 januari 1963. ©KFS

Sam och Silo

År 1977 återuppstod Sam’s serie som Sam & Silo, en mer konventionell serie, med den tidigare seriens figurer som ett par korkade småstadspoliser. Här fungerade Dumas igen som tecknare, medan Walker-studions hjärntrust skrev texterna.
Sam och Silo

Sam and Silo av Jerry Dumas och Mort Walker från 21 maj, 1978
Sam and Silo från 21 maj 1978. ©KFS

I samarbetet i studion torde Dumas för övrigt ha fungerat mest som idèkläckare, och lär till stor del vara pappa till texterna i Arken och Familjen Flax, och även utfört en del rent hantverk, som textning och färgläggning.

Rabbits Rafferty

År 1968 skrev Dumas barnboken Rabbits Rafferty tillsammans med Wallace Tripp (illustrationer) om kaninen Rafferty och andra djur som plötsligt står inför behovet att försvara sin frihet mot ett gäng gangsters.
Rabbits Rafferty blev sedan en daglig illustrerad berättelse för dagspress (1977-81) med Mel Crawford som tecknare. 

McCall of the Wild

Tillsammans med Crawford producerade Dumas också serien McCall of the Wild (1988-90). Liksom i Sam’s serie, får McCall of the Wild gästspel av andra seriefigurer.

Flickan McCall och grisen Piggins besöker ett pensionat för gamla seriefigurer
Flickan McCall och grisen Piggins besöker ett pensionat för gamla seriefigurer, som t.ex. Polly och Pär, Krazy Kat med flera. ©Creators Syndicate

Benchley

Och han skapade även Benchley (1984-86) tillsammans med MAD-tecknaren Mort Drucker, en serie om en kontorist och allt-i-allo (Benchley) i Vita huset.

Många kändisar ur verkligheten förekommer i Benchley, av Jerry Dumas och Mort Drucker
Många kändisar ur verkligheten förekommer i Benchley. ©RTS

Prisbelönt

1985 belönade Svenska Serieakademin Dumas med Adamson-priset (Adamsonstatyetten) för sitt arbete på Sam’s serie och Sam och Silo.

Fler serieskapare

Ett urval källor:
The Comics Journal
Lambiek Comiclopedia
Seriewikin
Wikipedia

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.