Jan Romare

Jan Romare (1936-2017) var en svensk serietecknare och diplomat, som var känd för seriefigurer som ormen Pyton, Himlens änglar, och igelkotten Hubert, och var i flera års tid regelbundet publicerad i Dagens Nyheter.


Pantomimserier

De flesta av Romares skapelser var pantomimserier med djur. Som serietecknare hade Romare en helt egen stil, och han kunde förmedla rörelse och dynamik med skenbart enkla pennstreck.
Pyton
Himlens änglar

Pyton av Jan Romare, vanligen en pantomimserie som ibland får prat i bild
Pyton av Jan Romare, vanligen en pantomimserie som ibland får prat i bild. ©Jan Romare

Tidiga serier

Romare lyckades börja publicera sig redan som tonåring. Folket i Bild hade en jultidning som hette Smällkaramellen och 1953 införde den några strippar med Igelkotten Hubert. Serien, Ur Igelkotten Huberts dagbok, publicerades också en tid regelbundet i tonårstidskriften Fickjournalen. Andra tecknade djur var Gorillan Gusten och Mullvaden Malte. Serien Ugglan Urban fick utrymme i bildtidningen Se.

Ugglan Urban av Jan Romare
Ugglan Urban. ©Jan Romare

Mordet på Mamses

I slutet av femtiotalet skrev han ungdomsromanen, Mordet på Mamses eller Hertigen slår till, som han själv kallar en kriminalsaga. Boken är självfallet rikt illustrerad av Romare.


Diplomat på UD

Efter en tio år som tecknare och bland annat journalist tog Jan Romare steget in i diplomatin. Jan Romare arbetade för Sveriges UD (till 1998) och hade flera långvariga diplomatuppdrag utomlands. Därvid blev serietecknandet litet på undantag, men han återvände till serierna i slutet av 80-talet, och efter pensioneringen som diplomat satsade han helhjärtat på serietecknandet. 


Pyton

Mest känd av Romares serier blev kanske serien om ormen Pyton och hans husse.

Pyton av Jan Romare
Pyton. ©Jan Romare

Himlens änglar

Därefter följde den humoristiska serien Himlens änglar, som bland annat publicerats i Dagens Nyheter.  Pyton och Himlens änglar publicerades också i SeriePressen.
SeriePressen 1993-94 från Formatic Press

Himlens änglar av Jan Romare
Himlens änglar. ©Jan Romare

Fler serietitlar

Andra serier av honom var Råttan Robert, privatdetektiven Slim Smart, och Sommargubben om den typiska sommarsemestern. 

Ugglan Urban återuppstod också under titeln Kalles Uggla (1996-2002), och serien En sommarsaga handlar om fästingen Figge, som växer till enorma proportioner. Dagens Nyheter har publicerat många av dessa serier och Alvglans förlag har samlat dem till album. 


Fler serieskapare

Ett urval källor:
SVT
Lambiek Comiclopedia
Seriewikin
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.