Recension
Jaktfalkarna, samlade äventyr 1: Flygskolan (L’lntegralo Tanguy et Laverdure 1. L’Ecole des aigles, 2022) från Cobolt förlag, av Jean-Michel Charlier (manus) och Albert Uderzo (teckningar) är den första samlingsutgåvan av Jaktfalkarna.

För första gången utkommer nu denna flygserie, skapad av seriegiganterna Jean-Michel Charlier (manusförfattare även av västernserien Blueberry, tecknad av Jean Giraud) och Albert Uderzo (tecknare av Asterix, efter manus av René Goscinny) i en kronologisk och genomarbetad samlingsutgåva.
Den inledande inbundna utgåvan innehåller det första äventyret ur den franska tecknade serien (Les Chevaliers du Ciel, ung. ”Himlens riddare”), episoden Flygskolan, ett äventyr på hela 84 seriesidor.
Volymen är en omfångsrik utgåva i stort format, väl berättad med stora portioner humor, spänning och dramatik, som är vältecknad med fina, om än något övermättade, färger.

Serien har blivit färglagd på nytt av Christian Lerolle och Luc Perdriset med stor respekt för den ursprungliga färgläggningen.
Dessutom innehåller utgåvan ett ambitiöst och intressant förord, dock inte med den bästa översättningen. Positivt är att att flera av serierna i förordet är översatta till svenska.
Den första franska publiceringen som inbundna seriealbum blev utgiven i två delar: L’Ecole des aigles (”Örnskolan”, 1961) och Pour l’honneur des cocardes (”Till kokardernas ära”, 1962) från förlaget Dargaud.

Lansering

Serien blev lanserad i första numret av veckoserietidningen Pilote som publicerade äventyret som följetong från nr 1 (29 oktober 1959) till nr 67 (2 februari 1961). I original hette då serien Michel Tanguy.
Seriealbumen var begränsade till 48 sidor, varför serien var oavslutad i första albumet och fortsatte, med en resumé och en ny inledning (”Splash page”), med avslutningen i del två.

Artiklar om flyg kompletterade innehållet i det andra albumet.
Jaktfalkarna
Flygserien Jaktfalkarna berörde många av den tidens då aktuella ämnen, som kärnvapen och de franska kolonialkrigen. Men det är framför allt en äventyrsserie om flyg och flygare, om kamratskap och mod, som också bjuder på en hel del humor.

Mirage-piloterna Michel Tanguy och Ernest Laverdure. ©Charlier/Uderzo/Dargaud
Serien handlade om huvudfigurerna Michel Tanguy och Ernest Laverdure, två lätt tokiga Mirage-piloter i franska flygvapnet, som flög allt med vingar (och lite till).
Tanguy och Laverdure är ett omaka par, men samtidigt bästa vänner. Där Tanguy är allvarlig, korrekt och ärlig, är Laverdure en munter spelevink, förtjust i flickor, fest och snabba bilar. Men när det verkligen gäller är han en pålitlig och trofast kamrat som aldrig sviker.
Jaktfalkarna: Flygskolan
Handling

Michel Tanguy och Ernest Laverdure ansluter sig till en grupp pilotelever på militärflygbasen Meknes i Marocko. Där ska de genomgå den tuffa slututbildning som krävs innan de är färdiga jaktpiloter i det franska flygvapnet.

Den hårdföre flyginstruktören löjtnant Darnier är den som fått i uppgift att få ordning på manskapet, inte minst den odisciplinerade Laverdure. Men till Tanguys förtrytelse har Darnier snart utsett ett regelrätt mobboffer bland eleverna: den snarstuckne Jacques de Saint-Hélier.
Lyckligtvis tar (särskilt) Tanguy och Laverdure den unge mannen under sina skyddande vingar och återställer hans självförtroende.
Då en topphemlig fransk långdistansrobot med atomstridsspets störtar i de otillgängliga Atlasbergen sänds piloteleverna och deras instruktör iväg på ett farligt uppdrag.
Som en lustig detalj kan noteras att Uderzo tecknade in sig själv jämte vännerna Goscinny och Charlier i detta äventyr, under en lunchscen med flera piloter på sidan 14 i episoden (sidan 50 i denna utgåva).


Förord
I varje volym ingår också ett rikt illustrerat förord om upphovsmännen och deras samtid. Vi får veta hur Charlier, Uderzo och Goscinny tillsammans skapade agenturen ÉdiFrance/ÉdiPresse. Och hur de skapade veckotidningen Pilote, i samarbete med Radio Luxemburg.
I ”Jaktfalkarna, samlade äventyr 1: Flygskolan” får vi också veta att idén till radarparet Tanguy och Laverdure kläcktes redan 1956, under arbetet med seriebilagan Supplement Illustré för ÉdiFrance/ÉdiPresse.

Till denna bilaga hade Jean-Michel Charlier planerat en annan berättelse om militärflygare, om testpiloten Marc Laurent, med titeln ”Banjo 3” svarar inte, illustrerad av Albert Uderzo. Marc Laurent var med andra ord en direkt föregångare till de bägge berömda franska piloterna. Bilagan gick dock inte att realisera från idé till verkligt projekt.
Tidigare publicering

Semic Press förlag gav ut fem färgalbum av serien på svenska i början av 70-talet. Fyra av dem var tecknade av Uderzo, ett av Jijé. Nr 1–3 (1971-72) hade titeln Jaktfalkarna, och nr 4 och 5 (1972) fick heta Jetpiloterna. Namnbytet var med anledning av TV-serien Jetpiloterna baserad på samma figurer.
Fakta
- Titel: Jaktfalkarna, samlade äventyr 1: Flygskolan
- Copyright: Charlier (Jean-Michel), Uderzo (Albert) och Dargaud Editeur, Paris 2017
- Utgivningsår: 2022
- Manus: Jean-Michel Charlier
- Teckningar: Albert Uderzo
- Översättning: Stefan Carlsson
- Översättning av förord: Håkan Boström
- Format: 22×29 cm
- Omfång: 120 sidor
- Bindning: inbunden
- Pris: 269 kr
- ISBN: 978 91 88897 75-6