Falken var en serietidning som utkom 1955, i stort format (minitabloid), tryckt på skört papper. Innehållet var något så ovanligt som serier ur en brittisk serietidningstradition.


Falken blev lanserad i en tid när tecknade serier var utsatta för kritik, och var misstänkliggjorda för att förföra och vilseleda ungdomen.* Redaktionen för Falken hade som avsikt, bland annat, att visa att tecknade serier i all sin spänning kan vara något positivt. Och att en serietidning kan vara utformad på ett sätt som svarar mot de höga krav man vill ställa på ungdomens läsning.
Förutom sitt urval av serier innehöll därför Falken även en hel del textbaserad läsning i sitt redaktionella innehåll, som faktasidor om djur och natur, sport, hobbysidor, korta berättelser med mera.
Falken fick erkännanden från många håll, men försäljningen gav inte underlag för att ge ut en ungdomstidnlng på den nivå förlaget önskade, så tidningen blev nerlagd efter endast 18 nummer.


Logotyp och symbol för Falken hade, liksom innehållet i stort, tydligt hämtat inspiration från Eagle. ©Nordisk Rotogravyr/Hulton Press
Innehållet i Falken kom ur den brittiska serietidningen Eagle, utgiven varje vecka 1950–69 och 1982–94, kanske mest känd för science fiction-serien Dan Dare (Dan Djärv). Utseendemässigt var Falken mycket lik Eagle, och kan närmast beskrivas som en kopia, om än den inte hette ”Örnen”.


Innehåll
Serierna:
- Berättelsen om Baden Powell
- Berömda hästar
- Bragdernas män
- Dan Djärv, framtidspilot
- De lever farligt
- Djur jorden runt
- Harry Ullman, privatdetektiv
- Jeff Arnold – viddernas riddare
- Konstapel 49
- Morfar
- Professor Puff och hans hund Wuff
- Sergeant Luck, legionär
- Storm Nelson – havens äventyrare
- Teknisk karusell
- Ville vid vägpolisen
- Världsberömda flykter
Övrigt redaktionellt material:
Dan Djärv, framtidspilot


Sergeant Luck, legionär


Sergeant Luck (Luck of the Legion) av Geoffrey Bond (manus) och Martin Aitchison (teckningar), var en äventyrsserie, publicerad i den brittiska serietidningen Eagle. Den pågick från 1952 till 1961.
Sergeant Luck var en av serierna i serietidningen Falken (nr 1-18, 1955):
- I fladdermusens tecken (Brotherhood of the Bat) med Sergeant Luck (Luck of the Legion), oavslutad på svenska
- Episoden var ursprungligen publicerad i Eagle v5#32-49 (1954), och fortsatte i original till v6#9 (1955)


Serien handlar om den franska främlingslegionens bedrifter i Nordafrika (då till stor del franskkoloniserade eller kontrollerade) och fokuserade främst på den brittiska hjälten Sergeant ”Tough” Luck. Hans trogna följeslagare var den belgiske korpralen Trenet och den italienske legionären Bimberg. Bimberg, kort och knubbig och ständigt rufsig, med en misshandlad militärkeps, svarade för de mer komiska episoderna.
Serien utspelade sig omkring tiden före första världskriget, i en period av färgglada uniformer och obestridda imperialistiska värderingar. Sergeant Luck och hans följeslagare var också i tjänst på andra håll i det franska kolonialväldet – som Indokina eller Västafrika. Men deras äventyr var normalt fokuserade kring isolerade fort i Sahara.
Motståndarna var i allmänhet infödda vars klädsel såg saudiarabisk ut, märkligt nog, snarare än algerisk eller marockansk. Och ibland hamnade Sergeant Luck i konflikt med obalanserade eller förrädiska högre officerare.
Ett urval källor:
Wikipedia
Berättelsen om Baden Powell


Berättelsen om Baden Powell (The Baden-Powell Story) av Geoffrey Bond (manus, under pseudonymen Alan Jason) och Norman Williams (teckningar) var en dokumentär serie, publicerad i den brittiska serietidningen Eagle (1954).
Serien ingick i varje nummer av serietidningen Falken (nr 1-18, 1955):
- Berättelsen om Baden Powell (The Baden-Powell Story), oavslutad på svenska
- Serien var ursprungligen publicerad i Eagle v5#17-34 (1954), och fortsatte i original till v5#45


Motsvarande seriesida i original ur Eagle v5#17 (1954). ©Hulton Press
Ett urval källor:
UK Comics Database
Professor Puff och hans hund Wuff


Professor Puff (Professor Puff and his dog Wuff) av David Langdon blev introducerad som tecknad serie för barn i den brittiska serietidningen Eagle 1953.
- Serien Professor Puff och hans hund Wuff var publicerad i serietidningen Falken (nr 1-18, 1955)
- Serien var ursprungligen publicerad i brittiska Eagle från v5#37 (1954) till v6#1 (1955)


David Langdon
David Langdon (1914-2011) började som skämttecknare på 30-talet, och han fick något av ett genombrott efter att Punch (magazine) började publicera honom 1937. Efter andra världskriget, våren 1946, inledde Langdon ett nytt samarbete med tidens tidnings- och tidskriftspress. Punch och pockettidningen Lilliput (magazine) tog hans skämt, och han inledde ett långt samarbete med Sunday Pictorial, senare döpt om till Sunday Mirror.
Annonsörer (köttextraktet Bovril och dryckesvarumärket Schweppes var stamkunder) anlitade honom. Och från 1953 tecknade han serier för barn, där Professor Puff and His Dog Wuff var skapad för den tidens mest sålda veckotidning, Eagle. En bok med Puff och Wuff blev publicerad 1957.
Ett urval källor:
The Guardian
Harry Ullman, privatdetektiv


Harry Ullman (Harris Tweed, Extra Special Agent) av John Ryan var en brittisk tecknad serie, som först hade titeln Harris Tweed, Special Agent. När den dök upp i den brittiska serietidningen Eagle, var det med titeln Harris Tweed – Super Sleuth. Serien pågick från 1950 till 1962.
Serien var tecknad av John Ryan och handlade om en trind och tråkig hemlig agent, Harris Tweed, med monokel. Tillsammans med sin mer kapabla sidekick, en pojke kallad ”Boy”, hamnade han i alla möjliga trångmål, men alltid lyckades göra gott till slut.
- Serien Harry Ullman, privatdetektiv var publicerad i serietidningen Falken (nr 1-2, 4 och nr 13-18, 1955)


John Ryan


John Ryan (1921-2009) var en brittisk författare, illustratör och animatör, känd som skaparen av Captain Pugwash, en populär tv-serie för barn på 70-talet. Captain Pugwash var först lanserad som tecknad serie i första numret av Eagle (1950), och blev snart en barnfavorit som gick åtta år som tecknad serie i Radio Times.
Ett urval källor:
Wikipedia
Storm Nelson – havens äventyrare


Storm Nelson av Guy Morgan (manus under pseudonymen Edward Trice) och Richard Jennings (teckningar) var en seriefigur i den tecknade serien med samma titel i den brittiska serietidningen Eagle. Den pågick från 1953 till 1962.
Storm Nelson var en av serierna i serietidningen Falken (nr 1-18, 1955):
- Jakten på guldäpplena (The Quest of the Golden Apples) med Storm Nelson, oavslutad på svenska
- Episoden var ursprungligen publicerad i Eagle i v5#13-30 (1954), och fortsatte i original till v5#35
En före detta officer av Royal Navy, Commander Nelson ansvarade för fartyget Silver Spray i flottan. Flottan tillbringade mycket av sin tid i Västindien och Stilla havet och besökte öar i före detta brittiska kolonier. De rättade till orättvisor och konfronterade otäcka figurer som hotade öarna.
Serien var alltså tecknad av Richard Jennings, efter manus till de tidiga berättelserna av Guy Morgan (under pseudonymen Edward Trice), och senare skrev Jennings själv berättelserna. Även Giorgio Bellaitis tecknade serien.
Ett urval källor:
Wikipedia
Konstapel 49


Konstapel 49 (P.C. 49) av Alan Stranks (manus) och John Worsley (teckningar) var en var en kriminalserie, publicerad i den brittiska serietidningen Eagle. Den pågick från 1950 till 1957.
Konstapel 49 var en av serierna i serietidningen Falken (nr 1-18, 1955):
- Mysteriet med den gamla bilden (The Case of the Old Crock) med Konstapel 49, oavslutad på svenska
- Episoden var ursprungligen publicerad i Eagle v5#26-43 (1954), och fortsatte i original till v5#47
Motsvarande seriesida i original ur Eagle v5#26 (1954). ©Hulton Press


P.C. 49, poliskonstapel Archibald Berkeley-Willoughby, var en vanlig ärlig brittisk polis (s.k. Bobby) i sin tid, som löste brott lika mycket genom hårt arbete och envishet som intelligens. Han tillbringade mycket av sin lediga tid med sin “pojkklubb”. Det var ungdomar som han hade blivit mentor för, och för vilka han försökte föregå med gott exempel så att de skulle gå den raka, smala vägen.
Alan Stranks
Serien var skapad av Alan Stranks (1903-59), och P.C. 49 började som en radioseriefigur. The Adventures of P.C. 49 sändes första gången som en del av ett annat radioprogram 1947. Figurens popularitet växte snabbt, och han blev serieadapaterad av Stranks, och debuterade i det formatet i det första numret av Eagle (1950).
Till en början tecknade Strom Gould berättelserna, men i augusti 1951 ersatte John Worsley Gould honom. Worsley fortsatt teckna serien till den upphörde 1957. Seriefiguren blev också publicerad i flera årsböcker och ett par omtryckta volymer.
Ett urval källor:
Comicvine
Morfar


- Morfar av Probyn
Jeff Arnold – viddernas riddare


Jeff Arnold (Riders of the Range) av Charles Chilton (manus) och Frank Humphris (teckningar), var en äventyrsserie, publicerad i den brittiska serietidningen Eagle. Den pågick från 1950 till 1962.
Hjälten i serien, som utspelar sig i den amerikanska vilda västern, var den rättframme och skutsäkre Jeff Arnold, och till sin hjälp hade han en följeslagare, den äldre, barske Luke. De var oskiljaktiga partners som rättade till orättvisor i hela territoriet.
Jeff Arnold var en av serierna i serietidningen Falken (nr 1-18, 1955):
- Arvtagarna till Duncrieff (The Heir of Duncrieff) med Jeff Arnold, oavslutad på svenska
- Episoden var ursprungligen publicerad i Eagle v5#27-44 (1954), och fortsatte i original till v6#13 (1955)


Andra serietecknare som tecknade Riders of the Range var Jack Daniel, Angus Scott, Frank Humphris och Ferdinando Tacconi. Riders of the Range började som en radioprogram 1949.
Ett urval källor:
Wikipedia
De lever farligt


Harpunjakt på havsjättar, med huvudrubriken ”De lever farligt”, var publicerad i Falken nr 1, 1955. De lever farligt blev i nr 2, 1955 ersatt med Teknisk karusell.
Teknisk karusell


Falken hade många inslag av teknisk karaktär, och Teknisk karusell (Oddities of Land, Sea and Air) var ett av dem, med ett formspråk liknande tecknade serier.
- Flygbil och fartvidunder, var en del av innehållet i Falken nr 2, 1955
- Underligheter till sjöss, nr 3
- Flygets pionjärer, nr 4
- Flygande val, nr 5
- Tramp och tank på vatten, nr 6
- Rekorddödare och plåtfisk, nr 7
- Lufthastigheten och flygande säng, nr 8
- Ballongskepp och drake, nr 9
- Raketbil och robot, nr 10
- Hjul- och propellerstrid, nr 11
- Sjösläde och aluminiummoln, nr 12
- Fjädrande bro och dammkornsräknare, nr 13


Teknisk karusell blev i nr 14, 1955 ersatt av Berömda hästar. Andra titlar i Eagle var Railway Wonders, Dream Cars of 1954, etc.
Världsberömda flykter


Världsberömda flykter (Great Escapes) var ett faktabaserat innehåll i de första numren av Falken, utformat som en tecknad serie, eller bildberättelse.
- Trähästen, ingick i premiärnumret av Falken nr 1, 1955. Ursprungligen publicerad i Eagle v4#33 (1953)
- Med döden i hälarna, av Guy Morgan (manus) och P. Nevin (teckningar), nr 2, ur Eagle v4#31 (1953)
- Dockan som marscherade, nr 3, ur Eagle v4#28 (1953)
- Churchill på flykt, av Guy Morgan (manus) och P. Nevin (teckningar), nr 4, ur Eagle v4#25 (1953)
- Genom berg och öken, av Guy Morgan (manus) och Wilton Williams (teckningar), nr 5, ur Eagle v4#35 (1953)
- Jagad av armé och flotta, av Guy Morgan (manus) och P. Nevin (teckningar)), nr 6, ur Eagle v4#32 (1953
Djur jorden runt


Ett inlag i Falken tillkom i nr 9, 1955, Djur jorden runt (Look Around With George Cansdale). Utformningen var som en tecknad serie, eller bildberättelse, men att kalla det för serie är inte helt korrekt. Snarare intressanta fakta berättade i serieform. Berättare var George Cansdale, och illustratören signerade Backhouse. Inslagen var:
- Indien, var det första inslaget i Falken nr 9, 1955
- Syd-öst-Asien, nr 10
- Sydamerika, nr 11
- Sydafrika, nr 12
- Vandringsmyran dödar allt, nr 13
- Flygande ekorre, nr 14
- Snöleoparder på 2000 meters höjd, nr 15
- En egendomlig djurvärld, nr 16
- Vasstandad valjägare, nr 17
- Afrikas vilda djur, nr 18
En sida ur Eagle v5#40 (1954) med motsvarande stripp i original. ©Hulton Press


Berömda hästar


Ett annat faktainslag utformad som en tecknad serie var Berömda hästar (Famous Horse Stories):
- Vildhästen och Alexander den store, var det första inslaget i Falken nr 14, 1955
- Sophästen som blev världsberömd, nr 15, ursprungligen publicerad i Eagle v5#41 (1954)
- Indianhästen, nr 16
- Mustangen, nr 17
- Draghästen som vann ära, nr 18
Famous Horse Stories i Eagle (1954) varvades med andra liknande historier, som Famous Dog Stories.
Bragdernas män


Bragdernas män (For Bravery) var ett inslag i ett par nummer av Falken:
- Den tappra ön (The George Cross), av Alan Jason (manus) och Cyril Holoway (teckningar) ingick som en del av innehållet i Falken nr 7, 1955. Ursprungligen publicerad i Eagle v6#01 (1955)
- Sjöslag med eldskepp (Armada Naval Reward), nr 8, ur Eagle v5#52 (1954)




Ville vid vägpolisen


- Ville vid vägpolisen, av okänd serieskapare, var en tecknad serie som gjorde gästspel i Falken nr 15 och 16, 1955


Övrigt redaktionellt material
Artiklar


- Dödsbergens hemliga näste, en spännande sida i Falken nr 1, 1955
- Hu så hemskt… en människa (chimpansen Johnny), nr 2
- Farten är mitt jobb, intervju med provflygare, nr 3
- Edmund Hillary: Vi klättrade högst i världen, nr 4
- Auguste Piccard: Rymdman i havsdjupen, nr 5
- Nattvakt – om flygets “giftsprutor” (flygplanet Venom), nr 6
- Polishund blev polishund, nr 7
- Havets vinthundar – om MT-båtarna, nr 8
- På hjul i rymden, om rymdstation, nr 9
- Han flög ikapp sin egen kula, nr 10
Berättelser


Varje nummer av Falken avslutade numret på näst sista sidan med en novell eller berättelse, av olika brittiska författare.
Nr | Berättelse | Författare |
1 | Full gas – nr 5 | Michael Gibson |
2 | Gangsterskepparen i Still havet | Kelman Frost |
3 | Elddop på prärien | Ross Salomon |
4 | Slavskeppet | Kelman Frost |
5 | Revolver i ryggen | Duncan Hall |
6 | Dödens arena | Fernando Frias |
7 | Pirater i hajvatten | |
8 | Tigertänderna | Robert Penn |
9 | Leopardmännen | Alan Thomas |
10 | SOS till helikoptern | |
11 | Varghunden | D. E. Roberts |
12 | Spökflygaren | John Wilder |
13 | Smugglarbandet | E. Harper |
14 | Elefantdrivarens hämnd | A. C. Bolton |
15 | Hans livs chans | A. C. Bolton |
16 | Djungelns kurirer | R. A. Garland |
17 | Reporter på liv och död | H. E. Blyth |
18 | Kapplöpning genom djungeln | Sidney Bounds |
Du och redaktören


En sida med insändare och annat läsarrelaterat material är ett naturligt inslag i en tidning, och i Falken var ”Du och redaktören” (From the Editor) med i varje nummer. Några av inslagen var:
- Deckargåta
- Falkens chifferbok
- Grabb med gnista
- Jag tycker att
- Jazz
- Min idol
- Mitt roligaste minne
- Mitt äventyr
- Ordjakten
- Problemdisken
- Sista skriket
- Ska vi lattja
- Skoljazz
- Spinn & morr
- Underliga djur
- Varifrån kommer bilarna?
- Veckans bokstav
- Vårat gäng
Fakta


Falken hade ofta en sida med olika faktabaserat innehåll:
- Vem lever längst? Hur lång är du? var ett par notiser i Falken nr 1, 1955
- Metilonindian på förbjuden mark, nr 2
- Framtidspiloten – om flygdräkten, nr 5
- Einstein: Skolrymmaren som blev atomgeni, nr 6
- Än dansar indianen, nr 12
- Skonerten Falken i Columbus kölvatten, nr 13
- Cirkus i stan, nr 14
- Kul knäpp bland killar, nr 17


Hobbysidan


Hobbysidan (Hobbies Corner) förekom i alla nummer av Falken, och innehöll en mängd tidstypiska sysselsättningar, lekar och hobbyföreteelser för det tidiga 50-talet. Några av dem var:
- Akvariehörnan
- Bygg ditt eget hangarfartyg, Falkens badbåt, Falkens sommarkoja, rymdhjälmar etc.
- Frimärksvärlden
- Grabbar med farthobby
- Kameran och Så här knäpper du
- Kortvåg och DX:a
- Modellflyg
- Nodens största modelljärnväg
- Skeppet i flaskan
- Tips-rutan
- Vi bakom flötet (fisketips)
Kul och kusligt i djurens rike


Ett fast inslag i Falken i de första numren var ett ”fotoalbum” med bilder på djur, beledsagade med korta texter:
- Jordens farligaste djur, var en halvsida i Falken nr 1, 1955
- Makaonfjärilens larv, Cirkuselefant m.m., nr 2
- Så tämjer du ett lejon…, nr 3
- Kul och kusligt i djurens rike, nr 4
- Öknens skepp, Urskogens demon, nr 5
- Kul och kusligt i djurens rike, nr 6
- Sjöelefant, Flodbest, nr 7
- Jättesalamander, Snöleopard, nr 8
- Tumlaren, Björnen, nr 9
- Kungsorden, Lamadjuret, nr 10
- Våghalsarnas rodeo, nr 11
Mittbilden


En stor bild på mittuppslaget var ett iögonfallande inslag i Falken, vanligen illustrerande, som sprängskiss, samtida teknologi i framkant.
- Atomluftjätte med rymdfart (The 10.000 m.p.h. Atomic Airliner), illustrerad av Gordon, var bilden på mittuppslaget i Falken nr 1, 1955, ursprungligen publicerad i Eagle v05#36
- Skeppsvrak under bärgning, illustrerad av Laurence Dunn, i nr 2
- Ess i farten (Maserati), av Redmill, nr 3
- Äventyr över Atlanten, av L. Ashwell Wood, nr 4
- Öst och väst i rea, av Gordon, nr 5
- Tunnel i flygfart, av L. Ashwell Wood, nr 6
- Morgondagens överljudsbombare, av L. Ashwell Wood, nr 7
- Människotorped, av Gordon, nr 8
- Lyxåk med racerfart, nr 9
- Comet-bjässe i reatrafik, av L. Ashwell Wood, nr 10
- Under vatten över Atlanten, av L. Ashwell Wood, nr 11
- Tretusen hästar på skenor, av L. Ashwell Wood, nr 12
- Trettio världsrekord på en dag, av Redmill, nr 13
- Räddning i rymdstol, av Ellis, nr 14
- Rekordstark med reabåt, av L. Ashwell Wood, nr 15
- Drömska för knuttar, av Redmill, nr 16
- Startskott från hangarbjässe, av L. Ashwell Wood, nr 17
- Racer i stjärnklass, av Redmill, nr 18


Skratt


Under rubriken Skratt publicerade Falken roliga historier och korta skämt. Särskilt stort utrymme fick inslaget i Falken nr 12, 1955.
Snurrsurr


Snurran var ett radioprogram på 50-talet. Mormor och morfar Ginko är det jag kommer ihåg. Snurran sändes på söndageftermiddagar med Rolf Bergström som radioman. “Rolf Bergström snurrsurrar” blev ett efter några nummer ett fast inslag i Falken, från och med nr 8, 1955. Några typiska inslag i innehållet:
- Alla Falken-grabbar
- Harry Houdini: Utbrytarnas kung
- Hopp i hopp
- Jazz
- Lindans
- Mikrofonens stjärnor
- Pippi på fåglar
- På Snurran
- Spionmysteriet
- Stockholm med Lill-Skansen
- Vem är vem?


Sport


Sportsidan i Falken berättade om idrott och sportprofiler i stort och smått. Inte minst förekom presentationer av svenska och internationella sportstjärnor.
Det var bland andra svenskar som Tumba, Tage Flisberg, Arne Borg, Kalle Svensson, Ivar Johansson, Ingemar Johansson, Gunder Hägg, Lennart Bergelin, Julle Gustavsson, Varg-Olle Nygren, Lillgarvis, och Fotbollslandslaget.
Bland internationella stjärnor syntes Jesse Owens, Emil Zatopek, Roger Bannister, och inte minst boxningsvärldsmästare som Rocky Marchiano, Joe Louis, och Gene Tunney.
Svängis ger cykelråd


Svängis ger cykelråd, var ett inslag i Falken nr 8 och 9, 1955. Sven “Svängis” Johansson var den då aktuella svenska stjärncyklisten.
Tävlingar


Olika tävlingar var vanliga inslag i Falken:
- Lyssna på Falken i radio, var en del av innehålleti Falken nr 3 och 4, 1955
- Finn maskeradboven, nr 6
- Villervalla på vårtävling, nr 8
- Vem gjorde målet? nr 9
- Vinn kompass på krock, Var med i tidernas största fototävling, nr 12
- Falkenkorsord, och Spana på stranden, nr 11
- Finn figurernas fel, nr 12
- Sök skatten, nr 13
- Vinn en femma på Falkens tivoli, nr 14
- Vem är boven? nr 15
- Vad spanar grabbarna efter? nr 16
- Varifrån kommer bilarna? nr 18
Vet du att…


Ett återkommande inslag, kortare eller lite längre, i Falken var ”Vet du att…”, som förekom i nr 2-7, och 10-18, 1955.
Serietidningen
- Titel: Falken
- Förlag: Nordisk Rotogravyr
- Redaktör: Bo Englund
- Utgivningsår: 1955
- Antal utgåvor: 18 nr
- Lösnr.pris: 55 öre
- Periodicitet: utkom varannan onsdag
- Format: 27×35 cm (minitabloid)
- Omfång: 16 sidor
- Tryck: halva svartvit, halva fyrfärg
- Bindning: klammerhäftad
Fotnot
* År 1954 utkom Barn och serier, av Lorentz Larsson, och Barn-serier-samhälle, av Nils Bejerot, som hävdade att läsning av serietidningar var farligt för ungdomen.
Fler serietidningar och andra seriepublikationer
Ett urval källor:
Eagle 1950-53
Eagle 1954-58
UK Comics
Lambiek Comiclopedia
Seriesam
List of Eagle Comic strips
Wikipedia