Jeff Hawke förutspådde månlandningen

Dagspresserien Jeff Hawke var en science fiction-serie, skapad av Sydney Jordan 1954. Serien gick i svartvitt på vardagarna i den brittiska dagstidningen Daily Express. Jordan började från 1956 samarbeta med Willie Patterson i serieskapandet. Manusförfattaren Patterson utvecklade intrigerna till att bli allt mer intressanta för vuxna läsare, medan Jordan utvecklade allt intressantare teckningsstil. Och de skapade en berättelse där serien Jeff Hawke förutspådde månlandningen.

Beräknad läsningstid: 2 minuter

Dagsstrippen H1760 med Jeff Hawke från 15 november 1959. ©Daily Express
Dagsstrippen H1760 med Jeff Hawke från 15 november 1959. ©Daily Express

Den 15 november 1959, under den trettonde episoden, Time out of mind (ännu ej publicerad på svenska), avbildade dagsstrippen med Jeff Hawke ett månlandskap. Strippen visade en dammkula som drev fram mot en stenstod som hade en platta med en inskription på.

Inskriptionen kan uttydas (min översättning):

”Den fjärde augusti,
jordåret nittohundrasextionio,
satte för första gången
en levande varelse ner sin fot på månen,
just här…
Den varelsen hette
Homo Sapiens.”

Plaketten, något uppförstorad. ©Daily Express
Plaketten, något uppförstorad, där Jeff Hawke förutspådde månlandningen. ©Daily Express

Den första månlandningen skedde som vi alla vet den 20 juli 1969. Så Willie Patterson och Sydney Jordan förefaller att, tio år dessförinnan den skedde, ha förutspått månlandningen. Om än de missade det exakta datumet med ett par veckor. Rackarns…


Läs mer här

Blogg

Ett urval källor:
Jeff Hawke Club

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.