Johnny Hazard (SerieSpecial)

[Artikel ur SerieSpecial nr 1]

Serien Johnny Hazard av Frank Robbins är en äventyrsserie som är bekant för de flesta. Flygar- och agenthjälten har framförallt förekommit i Fantomen och Agent X9.

Beräknad läsningstid: 3 minuter

Johnny Hazard från 28 juni 1946
Johnny Hazard från 28 juni 1946. ©KFS

Avsnittet som presenteras är är dock äldre än de som publicerats av Semic. Det har ursprungligen förekommit i amerikanska dagstidningar 31 okt 1946 – 18 jan 1947, men materialet har därefter redigerats av Bulls för publicering i svenska dagstidningar omkr. 1950.
SerieSpecial 1976-78
Johnny Hazard
Frank Robbins

Johnny Hazard från 27 september 1946
Johnny Hazard från 27 september 1946. ©KFS

Hazard-materialet har tillhandahållits av Seriefrämjandet, som tidigare publicerat det närmast föregående äventyret, “Kapten Gore”, i Thud:s forna seriebilaga. Janne Lundström, Thud:s dåvarande redaktör, sa då att Bulls-versionen var publicerad obearbetad “…eftersom det är en dokumentär utgivning. Vi bibehåller t.o.m samma pratbubblor, eftersom det är intressant att studera den exalterade och ibland svårbegripligt uppstyltade seriesvenskan.”

”Detta Johnny Hazard-material är unikt och svåråtkomligt för samlare, eftersom det med största sannolikhet inte kommer att publiceras i Fantomen-magasinet …”

Och inte heller i Agent X9, får man väl tillägga. 

Johnny Hazard från 13 november 1946
Johnny Hazard från 13 november 1946, på originalspråket. ©KFS

Tillbaka till sidans topp


Artiklar om serien

Seriefrämjandet har i Thud också haft flera artiklar om serien. I nr 31 skriver Henri B Holmgren om Frank Robbins och Johnny Hazard, och i nr 32 skriver Janne Lundström om politiken i serien. Det kan vara intressant att se vad artikelförfattaren skriver om den period i seriens historia som vår episod är hämtad ifrån.

Henri skriver: ”Den serie som möter läsaren på 1940-talet var lite grovt tecknad med mörka skuggningar, enkla närbilder och ganska så enkla bildkompositioner.”

Läsaren kan själv avgöra om det stämmer.

Om politiken i serien Johnny Hazard skriver Janne: “Episodernas intriger bygger i allmänhet inte på storpolitiska konflikter utan på olika former av brottslighet. Naturligtvis kan man finna amerikanska synvinklar på befolkningen i tredje världen, men i stort sett är perioden opolitisk.”

Här måste man i nog påpeka att även “amerikanska synvinklar” kan vara ganska politiska. I vårt äventyr råkar Johnny Hazard hamna mitt i ett krig mellan regeringstrupper och gerilla någonstans i Sydamerika, där han utan vidare tar parti mot gerillan. I Sverige av i dag har vi en något mer nyanserad bild av befrielserörelser. 

Johnny Hazard från 26 augusti 1947
Johnny Hazard från 26 augusti 1947. ©KFS

Den som inte har Thud kan skriva till Seriefrämjandet, Västmannagatan 48, 113 25 Stockholm. Därmed över till Johnny och hans äventyr med … Major Risk. 

[Serien finns publicerad i SerieSpecial nr 1]

Tillbaka till sidans topp


Blogg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.