W. B. Park

W. B. Park (f. 1936) är en internationell tecknare och illustratör, som arbetar  som frilansare med kunder direkt från sin studio i Florida. 

Haspen är lös av W. B. Park ur SeriePressen nr 6, 1993
Haspen är lös av W. B. Park ur SeriePressen nr 6, 1993. ©UFS/PIB

William ”W. B.” Park berättar: ”Innan jag kunde prata hittade jag penna och papper och ritade en bil på ett tågspår med en tåg som närmar sig, varpå jag exploderade i tårar. Mina föräldrar hade ingen aning om vad jag ritat eller var upprörd över, men när det äntligen klarnade raderade min pappa bilen och ritade en bil bredvid spåren. Gråtningen upphörde.”

Första jobbet: Tecknare på reklambyrån McGraw-Hills tecknarstudio.

Andra och sista jobbet: Assistent Art Director på reklambyrån Tucker Wayne Advertising i Atlanta. Frilans sedan 1963. 

Haspen är lös

Så småningom, 1985, skapade Park titeln Off The Leash, med skämtteckningar som distribuerades över hela världen av United Feature Syndicate fram till 1999. På svenska har den publicerats i SeriePressen 1993-94 under titeln Haspen är lös.
Haspen är lös
SeriePressen 1993-94 från Formatic Press

Haspen är lös av W. B. Park ur SeriePressen nr 6, 1993
Haspen är lös av W. B. Park ur SeriePressen nr 6, 1993. ©UFS/PIB

Samtidigt arbetade han med att skriva och illustrera bilderböcker för barn, och producera skämtteckningar för The New Yorker och andra tidningar.

Han har haft utställningar i New York, Washington och i andra amerikanska städer liksom i Japan, Storbritannien och andra länder.

År 1991 belönades W. B. Park som reklamtecknare med en utmärkelse av National Cartoonist Society Advertising, och 1993 fick han pris av NCS som illustratör av gratulationskort.

Artikel om skämtteckningar i serietidningar, ur SeriePressen nr 1, 1994

Fler serieskapare

Ett urval källor:
Reuben.org
Facebook
Wikipedia

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.