Tändsticksetiketter

När det gäller tecknade serier går det inte att komma ifrån att teckningarna är en viktig del av berättandet, och vältecknade serier har alltid fascinerat mig. Men intressanta bilder finns det ju i många kulturnära sammanhang, och ett sådant är gamla tändsticksetiketter på s.k. fickaskar. Med andra ord är det en del av en visuell och tryckteknisk kulturhistoria som sedermera resulterade i tecknade serier.

Ett urval källor

Några gamla etiketter till svenska säkerhetständstickor.​
Några gamla etiketter till svenska säkerhetständstickor.

Gamla tändsticksetiketter började utges i nytryck 1978 i förpackningar från Svenska Tändsticks AB. Förpackningarna innehöll 40 tändsticksaskar, s.k. fickaskar, med olika slumpvis utvalda etiketter. Det utkom två serier per år med från början 22 motiv i varje och efter första året med 15 motiv i varje. Dessutom tillkom årligen en specialserie askar med de gamla etiketterna, som den ask från 1980 jag kom över på Tradera.

Förpackning som innehöll fickaskar med gamla tändsticksetiketter (1980).
Förpackning som innehöll fickaskar med gamla tändsticksetiketter (1980).

Historiskt sett var svenska förpackningar för tändstickor från början endast försedda med en fabriksstämpel, men tids nog blev etiketterna mer dekorativa.

Under den svenska tändsticks­industrins barndom var registrerade varumärken ett okänt begrepp. Det dröjde till slutet av 1800-talet (1885) innan regler för skydd av varumärken började fungera.

I och med varumärkes­lagen blev det svårare att plagiera konkurrenternas etiketter med kopior som var i stort sett identiska med originalet. Och kombinerade bild- och textmärken kom snart att dominera helt.

Bilden fick allt mer utrymme och har blivit den viktigaste delen av varumärket. Även om inte fabriken i sig längre var viktig, så var ursprunget, Sverige, viktigt. Utländska tändsticks­fabrikanter beställde gärna svenska etiketter med texten “Made in Sweden” på – även om bara etiketten var gjord i Sverige.

Tillbaka till toppen av sidan


Växter och djur

Djuren startade sitt intåg i varumärkets värld när tändsticks­tillverkarna började använda dem på sina etiketter under 1800-talet. Växter och djur var tacksamma motiv för marknader där avbildning av människor av olika anledningar inte var tillåtna. Växt- och djurmotiv blev bland de populäraste etikettmotiven.

Några gamla tändsticksetiketter med djur och växter.
Några gamla tändsticksetiketter med djur och växter.

Tillbaka till toppen av sidan


Tretal

På tändsticksetiketter är även tretalet vanligt. Det gäller särskilt tidiga motiv. En av de mest klassiska etiketterna är Tre Stjärnor, eller Three Stars som det heter utanför Sverige. Jönköpings Västra Tändsticksfabriks etikett ”Tre stjärnor” anses som det förnämsta svenska tändsticksmärket.

Några gamla tändsticksetiketter med tretal.
Några gamla tändsticksetiketter med tretal.

Reklam på etiketter var också vanligt. Varenda hotell och restaurang med självaktning hade sin “egen” tändsticksask.

Tillbaka till toppen av sidan


Teknik

Motiv med anknytning till teknik och kommunikation förekommer på ett stort antal tändsticks­etiketter. Den svenska tändsticks­industrins etablering sammanfaller med industrialismens framväxt, en tid av enorm framstegs- och tekniktilltro.

Några gamla tändsticksetiketter med olika kommunikationsmedel.
Några gamla tändsticksetiketter med olika kommunikationsmedel.

Tillbaka till toppen av sidan


Personer

Stalin och Mahatma Gandhi har båda prytt en tändsticks­etikett. Det har också filmstjärnor, generaler, statsmän, kungligheter, författare och andra “kändisar” från världens alla hörn.

Några gamla tändsticksetiketter med personer i bild.
Några gamla tändsticksetiketter med personer i bild.

Tillbaka till toppen av sidan


Myter och sagor

Motiv hämtade ur myter och sagor var populära på tändsticks­etiketter. Etiketterna anpassades för respektive marknad – de lokala sagorna och myterna kände de flesta till.

Några gamla tändsticksetiketter med utgångspunkt i sagor eller myter.
Några gamla tändsticksetiketter med utgångspunkt i sagor eller myter.

Tillbaka till toppen av sidan


Kortfattad historik

 • Apotekaren John Walker i England uppfann 1827 retstickor, som såldes i plåtdosor med inlagt sandpapper
 • Den första tändsticksfabriken startades 1836 i Stockholm av J. S. Bagge. Adressen var Kungshoms Brogatan No. 50
 • 1844 erhöll Gustav Erik Pasch patent på strykstickan, ”den svenska säkerhetständstickan”, som endast kunde antändas mot tändsticksaskens plån
 • Segelbergs tändsticksfabrik i Örebro tillverkade 1848 de första träaskarna i Sverige
 • Kalmar län har haft flest tändsticksfabriker i Sverige, över 30 st

Tillbaka till toppen av sidan


Förpackningar

Svenska Tändsticks AB utgav flera förpackningar med gamla tändsticksetiketter till fickaskar.

 • Serie 1, 1978, 22 motiv
 • Jub.serie 1978, 22 motiv
 • Serie 1, 1979, 15 motiv
 • Serie 2, 1979, 15 motiv
 • Spec.serien 1979, 15 motiv
 • Serie 1, 1980, 15 motiv
 • Serie 2, 1980, 15 motiv
 • Spec.serien 1980, 15 motiv

Jag vet inte om det utkom fler serier de följande åren, men känner du till fler är du mer än välkommen att meddela mig på denna sajt.*

Tillbaka till toppen av sidan


Blogg

Ett urval källor:
* Tack Dag Emanuelsson (se kommentar nedan) för information om senare serier 1981-82
Tändsticksmuseet
Wikipedia

2 tankar om ”Tändsticksetiketter”

 1. Hej, jag rotade lite i källare och hittade min gamla samling. Ang din avslutande fråga om det finns fler serier så har jag en ask som på framsidan är märkt ser.1 nr 15 1982 och på baksidan står listat tidigare serier och den sista där är serie 1, 1981, 15 motiv

  1. Tack, Dag, för informationen. Därmed vet vi lite mer om publiceringen av återtryckta tändsticksetiketter i början av 80-talet… 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.