Tom Puss episod 41-45

En ”söndagsversion” med Tom Puss (Tom Poes) av Marten Toonder blev publicerad i DN från 1951 till 1963. Serien var producerad av tecknarstudion Cop. Marten Toonder Studio’s.

Ett urval källor

Ett uppslag ut nederländska Donald Duck med Hop-dalens vidunder i original. ©STA
Ett uppslag ut nederländska Donald Duck nr 41, 1962, med Hop-dalens vidunder i original. ©STA

De här äventyren gjordes ursprungligen som serieföljetonger för nederländska Donald Duck – een vrolijk weekblad, som fortsättningsserie med 3-4 sidor per nummer. De veckoserier DN publicerade var alltså redigerade versioner av DD-serierna.*

Denna version av Tom Puss, skapad av andra serieskapare i studion, hade pratbubblor i serierutorna istället för text under teckningarna. Sammanlagt blev femtioåtta episoder publicerade 1955-69. År 1980-84 blev ytterligare elva berättelser publicerade.

Serien har även blivit återutgiven som seriealbum och samlingsalbum i olika omgångar, bland annat av förlag som Oberon (1974-85), och Panda (dagspressversion 1991-2002, DD-version 2000-06).

Episod 1-10 | Episod 11-20 | Episod 21-30 | Episod 31-40 | Episod 41-45


Episod 41-45

NrTitelStart DNSlut DNAntal
41Ballongfärden till Skuggornas berg15 juli 196228 okt. 196216
42Lille Tinker4 nov. 196220 jan. 196312
43Mästartecknet27 jan. 196321 juli 196326
44Hop-dalens vidunder28 juli 19636 okt. 196311
45Den mystiske knappmakaren13 okt. 19638 december 19639
Episod 41-45 av Tom Puss i söndags-DN.

Tillbaka till listan


41 Ballongfärden till Skuggornas berg

Den 41:a episoden, Ballongfärden till Skuggornas berg (ursprungligen den 87:e episoden, Tom Poes en de reis naar de Schemerbergen, från 1962) blev publicerad i DN från 15 juli till 28 oktober 1962, och omfattade 16 söndagssidor.

Inledande söndagssida ur 41:e episoden, från 15 juli 1962. ©STA
Inledande söndagssida ur 41:a episoden av Tom Puss i söndags-DN, från 15 juli 1962. ©STA

Bumble hittar sin morbror Zebedees luftballong på vinden, och beslutar sig för att göra en luftballongfärd. Tyvärr slutar det inte bättre än att han fastnar i skorstenen på det slott där markisen av Chantecleres underhåller baron Bantam-Skulk. Bumble antar då ett vad med baronen om att hämta hem en trollsten från Skuggornas berg. Om han inte lyckas vinner baronen Bumblestone Castle.

Super och Hepper ingriper

Bill Super och Hep Hepper (här kallad både Hip och Hep) ser ordväxlingen, vilket ger dem en idé. De erbjuder baronen att ordna en balkongolycka mot en monetär ersättning. Super har en bössa och skjuter hål på luftballongen, som sjunker och landar på en cirkuselefant. Elefanten skenar och kastar av passagerarna på en anslutande tåg. Där finner Tom Puss några glasbehållare som de använder för att blåsa upp luftballongen, som Tom Puss tätat, så de kan lyfta.

Super och Hepper flyger då upp i ett flygplan och skjuter på nytt hål i luftballongen. Ballongkorgen landar i ett träsk, men de kan då använda träskgaserna för att på nytt lyfta, så snart Tom Puss lagat hålen. De når sedan Skuggornas berg, där de får en trollsten av de lokala trollen. Berget är en vulkan ur vilken det strömmar gas, och Tom Puss får trollen att fylla luftballongen med gaserna, och snart är Bumble och Tom Puss luftburna igen.

Super och Hepper får på motsvarande sätt hjälp av trollen att bli luftburna, men flygplanet är så skadat att de måste hoppa, och de landar då ovanpå Bumbles luftballong. Super kapar linorna som håller korgen vid luftballongen, vilket gör att de själva flyger till väders, medan Bumble och Tom Puss faller ner. De landar i ett träd vid Bumblestone Castle, och Bumble visar trollstenen för baronen. Kort sagt, han har vunnit vadet.

Omslag ur en utgåva från 1978 och original till avslutningen av den 81:e episoden, Tom Poes en de reis naar de Schemerbergen, från 1962. ©STA
Omslag till en utgåva från 1978 och original till avslutningen av den 81:e episoden, Tom Poes en de reis naar de Schemerbergen, från 1962. ©STA

Tillbaka till listan


42 Lille Tinker

Den 42:a episoden, Lille Tinker (ursprungligen den 85:e episoden, Tom Poes en de kleine Knappkop, från 1961-62) blev publicerad i DN från 4 november 1962 till 20 januari 1963, och omfattade 12 söndagssidor.

Inledningen till 42:a episoden med Tom Puss i söndags-DN, från 4 och 11 november 1962. ©STA
Inledningen till 42:a episoden med Tom Puss i söndags-DN, från 4 och 11 november 1962. ©STA

Professor Prlwytzkofski letar efter sin lille kusin, den ständigt hungrige Tinker, av Tom Puss kallad Kvickhuvud. Tinker lyckas stoppa professorns kusinsökarmaskin, och Bumble protesterar mot professorns uppfostringsmetoder. Det slutar i att Bumble får ta ansvar för Tinker.

För att ge Tinker den bästa förebilden, inbjuder han markisen av Chanteclere, och borgmästare Dickerdack på middag. När de anlänt blir den lille orolig över om pajen ska räcka till honom. Han skjuter ett piller in i pajen som får den att svälla, vilket drabbar markisen. Tinker körs därför i säng utan mat. Under middagen så konfronteras gästerna med maskiner som kommer och hämtar mat. På nytt drabbas gästerna.

Bumble finner Tinker smörja kråset på sitt rum och förstör hans styrutrustning, men då löper apparaterna amok. Gästerna flyr och just då anländer professor Prlwytzkofski, som intresserat tar del av Tinkers uppfinningar. Han inser att Bumble med sin bestraffningsmetod funnit det rätta sättet att få latmasken Tinker att arbeta, och befriar Bumble från uppfostringsansvaret.

Original till ett par sidor ur den 85:e episoden, Tom Poes en de kleine Knappkop, från 1961-62. ©STA
Original till ett par sidor ur den 85:e episoden, Tom Poes en de kleine Knappkop, från 1961-62. ©STA

Tillbaka till listan


43 Mästartecknet

Den 43:e episoden, Mästartecknet (ursprungligen den 88:e episoden, Tom Poes en de meesterhand, från 1962) blev publicerad i DN från 27 januari till 21 juli 1963, och omfattade hela 26 söndagssidor.

Inledande söndagssida ur 43:a episoden, från 27 januari 1963. ©STA
Inledande söndagssida ur 43:a episoden, från 27 januari 1963. ©STA

Tom Puss och Bumble är ute och åker med Gamla farten (här kallad Gamla Speed) i ovädret, och Bumble faller av. En främling hjälper Bumble upp, vilket får märkliga effekter på Bumble. Han är underdånig och bjuder den trötte gamlingen att stanna på Bumblestone Castle över natten, vilket inte roar Josef. Men när Josef tar tag i gamlingen blir även Josef som förändrad, och oerhört ödmjuk mot gamlingen.

Omslag till en utgåva från 1979 och inledande sida av den 88:e episoden, Tom Poes en de meesterhand, från 1962, ur serietidningen Donald Duck. ©STA
Omslag till en utgåva från 1979 och inledande sida av den 88:e episoden, Tom Poes en de meesterhand, ur serietidningen Donald Duck nr 16, 1962. ©STA

När Josef vill erbjuda Bumbles rum som nattlogi för vandraren blir Bumble rosenrasande, och gamlingen griper in för att få lugn. Han tar tag i Bumbles hand, och Josef blir nu honom underdånig. Josef visar gamlingen till gästrummet, och Bumble visar sig nu ha ett cirkulärt tecken i handen. Tom Puss anar att det är ett trolltecken.

Vid frukosten förklarar det gamla gråskäggige att det är ett mästartecken, och att alla som tar honom i hand tror att han är en mästare. Det kommer också att få dem att skratta åt honom när de inser att han inte är det. Bumble menar att mästartecknet hamnat i rätta händer och låter inte gråskägget återfå det. Medan gamlingen åter lägger sig att vila åker Bumble och Tom Puss ut med Gamla farten.

Mästersimmaren

Bumble kör inte bättre än att de hamnar i en å intill vägen. En duktig simmare ser deras dilemma och simmar ut till Bumble för att rädda honom. Han tror då att Bumble är en mästersimmare och upphör med sitt räddningsförsök, och hamnar själv i knipa. Tom Puss har dock fått tag i ett rep och räddar båda.

Kranbilsföraren

En kranbil kommer förbi, och nu kan de dra upp Gamla farten. Föraren får för sig att Bumble är en bättre kranbilsförare än han själv, och Bumble åtar sig uppdraget. Kranbilen får då en väldig fart, och Bumble får inte stopp på den förrän Gamla farten hamnat i polishuset. Polischef Bill Bark försöker då sätta handklovar på Bumble, men får då för sig att Bumble är en bättre polis. Han utnämner honom till överintendent och chef över polisen.

Polischefen

Konstapel Snuff (här kallad sergeant Sniffer) och Bumble rycker ut till varuhuset där tjuvar brutit sig in. Bumble går in och hittar Bill Super och Hep Hepper i full aktion. Super får för sig att Bumble är en mästerskurk, och låter sig ledas av honom. Snuff träder in på scenen och försöker fånga dem alla, med Super och Hepper lyckas fly.

Mästerskurken, fångvaktaren och rörmokaren

Bumble blir satt i en cell, och där får den ledande fången för sig att Bumble är den större skurken, lämpad att leda ett flyktförsök. Fångvaktaren får för sig att Bumble är den bättre fångvaktaren och ger honom nycklarna. På vägen ut stöter Bumble på en rörmokare, som tror Bumble är den bättre rörmokaren av de två.

När Bumble ska laga en läcka råkar istället en brand bryta ut. Brandkåren anländer, och Bumble tar brandbilen och flyr. Tom Puss, som vill hjälpa Bumble, hakar på. Bumble vill inte tillbaka till slottet, utan vill gå på luffen som en fri man. De möter luffare från ett kringresande cirkussällskap på vägen som rånar Bumble på hans plånbok.

Lindansaren

De måste slå följe med sällskapet, och Bumble får rollen som clown i nästa stad, men det är under hans värdighet. Han tar cirkusdirektören i hand och nu tror han att Bumble kan klara allt. Bumble får då i uppdrag att gå på lina över en ravin. Det går illa och han faller av linan, men håller sig fast i paraplyet som fastnat i linan. Tom Puss försöker hjälpa, men faller också av linan, och de hänger båda inunder.

Det gamla gråskägget väcks nu av publikens jubel, eftersom han har mästerlig hörsel. Han hör också Bumbles rop på hjälp, och rusar till platsen, klättrar ut på linan och räddar de båda. Bumble är då beredd att återlämna mästartecknet, och allt är åter till det normala.

Tillbaka till listan


44 Hop-dalens vidunder

Den 44:e episoden, Hop-dalens vidunder (Tom Poes en het monster van de Hop-vallei, en uppdatering 1962 av det 37:e äventyret, Tom Poes en het monster van de holle weg, från 1952) blev publicerad i DN från 28 juli till 6 oktober 1963, och omfattade 11 söndagssidor.

Inledningen till 44:e episoden med Tom Puss i söndags-DN, från 28 juli och 4 augusti 1963. ©STA
Inledningen till 44:e episoden med Tom Puss i söndags-DN, från 28 juli och 4 augusti 1963. ©STA

Episoden var ursprungligen publicerad i nederländska Donald Duck nr 33-42. 1962.

Handling

Bumble och Tom Puss är på semester i Hop-dalen, när de ser flyende soldater som ropar på hjälp. Kaptenen får veta att det är självaste Oliver B. Bumble, och ber han honom om hjälp att bekämpa ett vidunder i dalen. Detta vidunder som alla är så rädda för visar sig dock vara ofarligt, varför Bumble utan problem kan visa upp det som sin fånge.

Istället är vidundret rädd för det mesta, rädd också för minsta lilla mus, vilket skapar en del kaos innan allt ställs till rätta. När alla flyr tar vidundret hand om den sjuke ledaren på slottet, och blir utnämnd till livmedikus.

Omslag till en utgåva från 1979 och inledande sida av episoden, Tom Poes en het monster van de Hop-vallei, från 1962, ur serietidningen Donald Duck. ©STA
Omslag till en utgåva från 1979 och inledande sida av episoden, Tom Poes en het monster van de Hop-vallei, ur serietidningen Donald Duck nr 33, 1962. ©STA

Den 44:e episoden, Hop-dalens vidunder, har varit utgiven som seriealbum (1983) från Carlsen/if, i litet format, med titeln Tom Puss och monstret i Hummeldalen. Serien är en uppdaterad version av den tredje episoden, Tom Puss och monstret i hålvägen.

Tillbaka till listan


45 Den mystiske knappmakaren

Den 45:e episoden, Den mystiske knappmakaren (ursprungligen den 90:e episoden, Tom Poes en de knopenmaker, från 1962) blev publicerad i DN från 13 oktober till 8 december 1963, och omfattade 9 söndagssidor.

Inledande söndagssida ur 45:e episoden, från 13 oktober 1963. ©STA
Inledande söndagssida ur 45:e episoden av Tom Puss i söndags-DN, från 13 oktober 1963. ©STA

En ruggig höstdag är Josef ute i ett ärende, trotsande vädret, och möter en gråskäggig man. Josef beklagar vädret, men den gråskäggige prisar det, och får Josefs knappar att ryka. Vid midnatt dyker en knappmakare upp vid Bumblestone Castle och vill sälja knappar. Han har en knapp som Josef tycker är särskilt vacker, och den fäster sig själv vid Josefs rock.

Ett inledande uppslag i original från den 90:e episoden, Tom Poes en de knopenmaker, ur serietidningen Donald Duck, från 1962. ©STA
Ett inledande uppslag i original från den 90:e episoden, Tom Poes en de knopenmaker, ur serietidningen Donald Duck nr 43, 1962. ©STA

Knappen passar inte så bra till Josefs kläder, men knappmakaren menar att det är kläderna som inte passar knappen. Han sveper in Josef i en helt annan utstyrsel, som faller Josef i smaken. Bumble tycker dock inte det är någon passande klädsel, och då anser sig inte Josef sig kunna vara hans betjänt. Det innebär att Bumble får göra sina inköp själv.

Ute i ruskvädret möter Bumble knappmakaren, som bjuder in honom i sin butik, eftersom Bumble saknar knappar i sin rock. Där har han en knapp som fäster sig själv vid rocken. Knappmakaren sveper också in Bumble i några passande plagg, som han genast tycker om.

Förtrollad till en knapp

När Bumble har gått dyker Josef upp, som menar att landskapet inte passar hans utstyrsel. Knappmakaren blåser då upp en storm som sveper Josef med sig, medan knappen blir kvar, som knappmakaren lägger till sin samling.

Tom Puss besöker Bumble och finner att Bumblestone Castle blivit dekorerat för att passa Bumbles nya utstyrsel. Bumble tycker då att Tom Puss också bör skaffa sig en passande knapp. Det är Tom Puss inte intresserad av, men han frågar knappmakaren var Josef blivit av. Han blir då körd på dörren. Tom Puss spionerar på knappmakaren och får veta att han har en knappsamling, och att Josef är en av dem. Han kan heller inte bli fri om ingen klyver knappen.

Knappmakaren blåser isande vindar över Bumblestone Castle, i ett försök att inkassera Bumbles knapp. Samtidigt försöker Tom Puss komma in i knappmakarens butik, utan att lyckas. Han ser då att det finns en knapp på butikens skylt, varför han klyver den mitt itu. Det får också butiken att rämna, och knappmakaren, Hokus Puck, förlorar sin förmåga att blåsa upp till storm. Alla som varit förtrollade till knappar blir fria, och Josef serverar Bumble och Tom Puss en avslutande middag.

Tillbaka till listan

Episod 1-10 | Episod 11-20 | Episod 21-30 | Episod 31-40 | Episod 41-45


Läs mer här

Blogg

Ett urval källor: 
* Tack till Joakim Gunnarsson 

DN-arkivet
Digistrip
Comicweb
De StripDatabank
Weekbladstrips
Seriewikin
Wikipedia