Winthrop

Winthrop var en dagspresserie skapad av Dick Cavalli. Serien började 1956 som Morty Meekle, men bytte huvudfigur och titel tio år senare.

En dagsstripp av Marty Meekle, med Winthrop, från 27 juni 1960. ©NEA
En dagsstripp av Morty Meekle, med Winthrop, från 27 juni 1960. ©NEA

Innehållwebbsidan

Morty Meekle var en tecknad serie om flirt och uppvaktning, där titelfiguren var en ganska fåordig pojkvän till Jill Wortle. De var inte officiellt förlovade, men man kunde anta att de så småningom skulle bli ett par. Särskilt tyckte pappa och mamma Wortle att det var hög tid att deras dotter blev någon annans ansvar.

En dagsstripp med Morty Merkel från 31 juni 1956. ©NEA
En dagsstripp med Morty Meekle från 31 juni 1956. ©NEA

Morty var dock inte i en lyckosam position för att ingå äktenskap, eftersom hans jobb inte var särskilt välavlönat. Figurgalleriet i serien innehöll dessutom en lillebror till Jill, Winthrop.

Morty Meekle blev så pass populär att den blev förärad med en egen serietidning 1957, Four Color Comic (One Shot) #793, utgiven av Dell.

Omslag och en sida ur Four Color Comic #793, med Morty, Jill och Winthrop. ©Dell
Omslag och en sida ur Four Color Comic #793, med Morty, Jill och Winthrop. ©Dell

Tillbaka till toppen av sidan


Winthrop

Temat för serien kunde med tiden ha tenderat att handla om en “stagnerande relation”, men istället skiftade serien fokus till Jills lillebror Winthrop och hans kamrater. Lite som serien Fritzi Ritz, som Ernie Bushmiller tidigare utvecklade till Lisa och Sluggo (Nancy, 1938) sexton år efter premiären.

I mitten av februari 1966 bytte serien titel till Morty Meekle and Winthrop och från och med 27 februari hette den bara Winthrop. Winthrop blev därmed officiellt huvudfigur och alla vuxna försvann ur serien. Serien Winthrop innehöll inte mycket action, utan humorn var primärt sofistikerat verbal.

Winthrop av Cavalli fortsatte till den 14 maj 1994 innan den upphörde.

Tillbaka till toppen av sidan


Svensk publicering

Morty Meekle har varit publicerad i Fickjournalen under namnet Mortimer och i Lektyr som Mårten. Och Winthrop var en del av innehållet i Comics 4, den stora serieboken.

En dagsstripp med Winthrop ur Comics nr 4. ©PIB
En dagsstripp med Winthrop ur Comics nr 4. ©PIB

Tillbaka till toppen av sidan


Dick Cavalli

Richard A. Cavalli (1923-97), kallad Dick, var en amerikansk illustratör och serietecknare som bäst är känd för serierna Morty Meekle och dess efterföljare, Winthrop.

Dick Cavalli vid ritbordet

Dick Cavalli vid ritbordet.

Cavalli gjorde militärtjänst under andra världskriget, där han stred i Europa. Efter kriget tecknade han av fossil för American Museum of Natural History och studerade samtidigt vid Cartoonists & Illustrators School.

Cavalli började sedan som frilansare för tidningar och tidskrifter som till exempel The Saturday Evening Post och Collier’s. Han nådde också viss framgång som skämttecknare, men han gick vidare genom att skapa en dagspresserie.

Tillbaka till toppen av sidan


Morty Meekle och Winthrop

Dick Cavalli lanserade sin serie Morty Meekle den 9 januari 1956, som efter att den tio år senare bytt namn till Winthrop gick i dagspress till 1994.

År 1956 var han också med och grundade korrespondenskursen Famous Artists Cartoon Course, en spinoff från Famous Artists School. Bland övriga serietecknare som var med och grundade kursen märks till exempel Al Capp och Milton Caniff.

Cavalli hade som tecknarassistenter på sin serie hjälp av Bob Weber och Ray Osrin. Och Jerry Dumas tog också över serien i tre månader när Cavalli fick sin andra hjärtattack. Men istället än att rita nya avsnitt, valde Dumas ut äldre avsnitt, tog bort texten från pratbubblorna och lade till ny dialog.

Original till en dagsstripp från 7 april 1966. ©NEA
Original till en dagsstripp från 7 april 1966. ©NEA

I januari 1982 tog Cavalli även över serien Norbert från skaparen George Fett, och tecknade den halvtannat år innan den blev nerlagd 26 september, 1983.

Original till en dagsstripp med Norbert av George Fett, från 27 december 1976. ©UFS
Original till en dagsstripp med Norbert av George Fett, från 27 december 1976. ©UFS

Tillbaka till toppen av sidan


Fler tecknade serier och titlar
Fler serieskapare

Ett urval källor:
Comic Strip Fan
The Milwaukee Journal Sentinel
Comic Book Plus
Dick Cavalli (Wikipedia)
Lambiek Comiclopedia
Don Markstein’s Toonopedia
Seriewikin
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.