Sam och Silo

När Jerry Dumas 1977 skapade serien Sam & Silo (Sam and Silo i original), återuppstod Sams serie med den tidigare seriens figurer som korkade småstadspoliser i staden Upper Duckwater (”Nedre Ankvattnet” i den svenska översättningen).

Sam and Silo söndagssida från 30 juli 1978
Sam and Silo söndagssida från 30 juli 1978. ©KFS

Sam och Silo är ingen djupare serie. Den försöker inte lösa universums mysterier. Den har inte djupare tankar om politik eller ekonomi. Istället försöker den bara dagligen bjuda ett skratt eller småleende.

Söndagssida med Sam and Silo från 19 mars 1978
Söndagssida med Sam and Silo från 19 mars 1978. ©KFS

Bifigurer

Utöver Sam och Silo förekommer i serien deras chef Mayor Abe McGuffey, en nästan lika korkad borgmästare som har mindervärdeskomplex för han är så kort i rocken, standardskurken Ratso (“Råttan”),

Dagsstripp med Sam and Silo från 27 mars 1979
Dagsstripp med Sam and Silo från 27 mars 1979. ©KFS

Rosie som är servitrisen på fiket om hörnet, vicevärden som är om möjligt ännu mer korkad än resten, och den udda individen Funny Floyd (”Knas-Kurt”) som ibland framtonar som lodis och ibland som amatörpredikant, som kan vara den knäppaste i gänget, men för det mesta är den som mer eller mindre av misstag kommer med djupa klokheter. Detta gäller även ofta katten Jasper (”Jesper”) som håller till i rådhuset.

Inramningen i Sam och Silo är lätt nostalgisk, där handlingen utspelar sig i en småstad med träd vid sidan om gatorna, ett litet rådhus och tingshus, och andra bilder av ett samhälle som många läsare känner igen sig i från före urbaniseringen.

Sam and Silo är sinnebilden av en småstadsidyll
Sam and Silo är sinnebilden av en småstadsidyll. ©KFS

Jämfört med Sams serie så var Sam och Silo en mer konventionell serie , inte så fantasifull eller innovativ, men den så blev mycket mer populär. 

Dumas producerade serien Sam och Silo tills han avled i slutet av 2016.

Tillbaka till sidans topp


Fler tecknade serier och titlar

Ett urval källor:
Don Markstein’s Toonopedia
Comics Kingdom
Seriewikin
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.