Pogo var en långlivad daglig dagspresserie, och även namnet på dess huvudfigur, som skapades av Walt Kelly 1948. Kelly var känd för att i Pogo-serien kombinera en innovativ användning av språk med välgjorda teckningar.
Serien var en humorserie med fabeldjur som tilldrar sig i det fiktiva träsket Okefenokee Swamp i sydöstra USA. Träskmarkernas innevånare utgörs avmänniskoliknande djur som bär kläder och talar i bästa fabelstil. Serien var skriven för både yngre och äldre läsare, där Kelly fick utrymme för social och politisk satir riktad till en vuxen publik.
Huvudpersonen Pogo, var en stillsam och allvarlig pungråtta (opossum). Hans bästa vän var alligatorn Albert. Pogo och hans vänner råkade ut för diverse missöden, där vanlig slapstick-humor kunde vara en naturlig del. Andra ofta förekommande figurer var sköldpaddan Churchill (Churchy LaFemme), ugglan Howland Owl, hunden Beauregard, piggsvinet Porky (Porky Pine) och fröken mansell Hepzibah (Miz Mamzelle Hepzibah), en fransk skunk.
Animal Comics
Dagspresserien Pogo startade 1948, men seriefigurerna Pogo och hans ständige följeslagare Albert skapades redan 1942. I serietidningen Animal Comics #1, från Dell Comics, tecknade Walt Kelly serien Albert Takes The Cake, med både Pogo och Albert.
I sin tidigaste version såg Pogo ut som en mycket naturtrogen pungråtta, snarare än det utseende som seriefiguren sedermera kom att få.
Seriens huvudfigur i de tre första numren av Animal Comics var en mörkhyad pojke vid namn Bumbazine som bodde i samma träsk som de båda djuren. Albert och Bumbazine var också med som serie i serietidningen Our Gang #6 (juli-augusti 1943) från Dell, och den episoden saknade Pogo.
Bumbazine försvann dock gradvis ur serien för att istället ersättas av djuren. Kelly fasade ut människor ur serierna helt och hållet eftersom han föredrog att använda djurfigurer som hade en komisk potential på en annan nivå.
När serien återkom i Animal Comics #5 (oktober-november 1943) och i #8-14 (1944-45) hade den titeln Albert the Alligator. Pogo blev alltmer huvudfigur i serien, och antog den roll som Bumbazine tidigare hade ockuperat. Från och med #15 (juni-juli 1945) bytte serien titel till Albert and Pogo.
Egen serietidning
Albert och Pogo förekom också i serietidningen Four Color Comic #105 och #148, s.k. One Shot från Dell.
Efter det fick Pogo en egen serietidning, Pogo Possum, från Dell, som utkom med 16 nummer (1949-54).
Dagspresserien
År 1948 blev Kelly anlitad som politisk skämttecknare för dagstidningen New York Star. Där fick han också gehör för att göra en ny dagspresserie baserad på hans seriefigurer från Animal Comics, en då ovanlig transformering från att vara en serie i serietidningar till att bli en dagspresserie. Pogo hade premiär i NY Star 4 oktober 1948 och var publicerad där till tidningen blev nerlagd den 28 januari 1949.
Den 16 maj 1949 blev sedan serien upplockad och syndikerad av Post-Hall Syndicate och den gick därefter i ett flertal dagstidningar, både som dagsstripp och söndagssida. Under 50-talet ökade serien i popularitet och Pogo kom med tiden att bli en av de riktigt stora amerikanska serierna. Som mest var det drygt 500 tidningar i 14 länder världen över som publicerade Pogo.
Kelly avled 1973. Andra tecknare tid då vid, särskilt Don Morgan. Selby Kelly började teckna serien från och med julen 1973 med manus av Stephen Kelly, son till Walt. Slutligen blev serien nerlagd den 20 juli 1975.
Pogo återuppstår
Den 8 januari 1989 återupplivade Los Angeles Times Syndicate Pogo i tidningen Los Angeles Times, först med Larry Doyle (manus) och Neal Sternecky (teckningar) som kreatörer. Doyle lämnade remsan från och med 24 februari 1991 och Sternecky tog över som både manusförfattare och tecknare till 22 mars 1992.
Sternecky hoppade av serien 1992 varefter Walt Kellys båda barn, Peter och Carolyn Kelly, fortsatte med serien till 2 oktober 1993. Serien fortsatte att köras i ett par månader med omtryck strippar av Doyle och Sternecky innan den blev nerlagd en andra gång den 28 november 1993. Den nya versionen skilde sig av naturliga skäl något stilmässigt från originalet.
Publicering på svenska
Av olika orsaker, dels den kreativa användningen av dialektal amerikansk engelska, dels återkommande ordvitsar, och inte minst de politiska referenserna i serien, har Pogo sällan varit översatt till svenska.
- Serien förekom som en del av innehållet i Comics 2, den stora serieboken.
- Ett avsnitt blev också publicerat i Larson! nr 2, 1988.
Fler tecknade serier och titlar
Ett urval källor:
WayneCountry.net
Seriewikin
Wikipedia