Polly och Pär

Serien Polly och Pär (i original ”Polly And Her Pals” – på svenska även kallad Pär och Polly, Polly och polarna, Polly och hennes vänner, eller bara Polly) är en serie av Cliff Sterrett som publicerades 1912-58.
Cliff Sterrett

Polly and Her Pals från 11 februari 1934
Polly and Her Pals från 11 februari 1934. ©KFS

Initialt fokuserade serien på en vacker ung dam, och serien betraktas som den första av många tecknade serier om flirtiga vackra tjejer, där Chic Young’s Blondie och Fritzi Ritz är en av de mest kända.

Men allt eftersom serien utvecklades så vände serien uppmärksamheten till Pollys familj, och särskilt på hennes pappa, Sam’l Perkins, kallad ”Paw” och hennes mamma Suzie, kallad ”Maw”. Andra karaktärer fyllde ut rollistan, däribland ”Neewah”, familjens tjänare, ”Ashur”, den svagbegåvad nevön, ”Carrie”, Paws svägerska, och ”Gertrude”, Carries bortskämda dotter. Och genom de tecknade rutorna följde katten ”Kitty” efter Paw.

Polly och Pär ur SeriePressen nr 2, 1993
Polly och Pär ur SeriePressen nr 2, 1993. ©Bulls

Serien har uppmärksammats särskilt för sin kubisminspirerade grafik. Under 20-talet påverkades Sterretts arbete alltmer av den abstrakta konsten som var typisk för årtiondet, med slående abstrakta mönster i stil med kubism och surrealism. Serien betraktas nu som ett av mästerverk bland amerikanska tecknade serier för sin grafiska design, berättande och unika humor, och Sterrett är betraktad som en ledande grafisk formgivare och innovatör.

En söndagssida från 1927 med utpräglad grafisk design
En söndagssida från 1927 med utpräglad grafisk design. ©KFS

Serien på vardagarna, som assistenten Paul Fung tog över 1935, upphörde på 40-talet, medan söndagsserien fortsatte.

Efter andra världskriget led söndagsserien dock av att Sterrett inte längre hade en hel sida för sina teckningar. Det sista avsnittet av Polly and Her Pals publicerades den 15 juni 1958.
Redigering av söndagsserier

I Sverige har den publicerats under namnen Pär och Polly, Polly och Pär, Polly och polarna, Polly och hennes vänner, samt kort och gott Polly. Serien har publicerats på svenska i tidningarna Karl-Alfred, Familjejournalen, Dagens Nyheter (DN:s klassiker), Blondie och SeriePressen. Ett flertal klassiska sidor publicerades även i Bild & Bubbla 5–6/1984.
SeriePressen 1993-94 från Formatic Press

Artikel om Polly och Pär, ur SeriePressen nr 9, 1993

Fler tecknade serier och titlar

Ett urval källor:
Serienytt
Don Markstein’s Toonopedia
Wikipedia

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.