Polly och Pär

Polly och Pär (i original ”Polly And Her Pals”) är en serie av Cliff Sterrett som var publicerad 1912-58. På svenska är serien även kallad Pär och Polly, Polly och polarna, Polly och hennes vänner, eller bara Polly.

Polly and Her Pals från 11 februari 1934
Polly and Her Pals från 11 februari 1934. ©KFS

Initialt fokuserade serien på en vacker ung dam. Serien är betraktad som den första av många tecknade serier om flirtiga vackra tjejer. I den genren är Fritzi Ritz och Chic Young’s Blondie några av de mest kända.

inte bara vackra flickor

Men allt eftersom serien utvecklades så vände serien uppmärksamheten till Pollys familj. Och särskilt på hennes pappa, Sam’l Perkins, kallad “Paw” och hennes mamma Suzie, kallad “Maw”. Andra karaktärer fyllde ut rollistan, däribland ”Neewah”, familjens tjänare, ”Ashur”, den svagbegåvad nevön. Dessutom ”Carrie”, Paws svägerska, och ”Gertrude”, Carries bortskämda dotter. Och genom de tecknade rutorna följde katten ”Kitty” efter Paw.

Polly och Pär ur SeriePressen nr 2, 1993
Polly och Pär ur SeriePressen nr 2, 1993. ©Bulls

spännande grafik

Serien har blivit uppmärksammad särskilt för sin kubisminspirerade grafik. Under 20-taletblev Sterrett alltmer påverkad av den abstrakta konst som var typisk för årtiondet. En slående del var abstrakta mönster i stil med kubism och surrealism. Serien är nu av många betraktad som ett mästerverk bland amerikanska tecknade serier för sin grafiska design, berättande och unika humor. Och Sterrett är betraktad som en ledande grafisk formgivare och innovatör.

En söndagssida från 1927 med utpräglad grafisk design
En söndagssida från 1927 med utpräglad grafisk design. ©KFS

Serien på vardagarna, som assistenten Paul Fung tog över 1935, upphörde på 40-talet, medan söndagsserien fortsatte.

Efter andra världskriget led söndagsserien dock av att Sterrett inte längre hade en hel sida för sina teckningar. Det sista avsnittet av Polly and Her Pals publicerades den 15 juni 1958.
Redigering av söndagsserier

publicering På svenska

I Sverige har serien varit publicerad under namnet Pär och Polly, eller Polly och Pär. Dessutom Polly och polarna, Polly och hennes vänner, samt kort och gott bara Polly. Serien har publicerats på svenska i tidningarna Karl-Alfred, Familjejournalen, Blondie och SeriePressen.

Dagsstrippar med Polly och Polarna har blivit publicerad som klassiker i Dagens Nyheter från 8 november 1991 till 25 februari 1992.

Första och sista strippen i DNs publicering av serien, ursprungligen från november-december 1930. ©PIB
Första och sista strippen i DNs publicering av serien, ursprungligen från november-december 1930©PIB

Pär och Polly har också ingått i antologin Comics 3, den stora serieboken. Ett flertal klassiska sidor blev även publicerade i Bild & Bubbla 5–6/1984.

Artikel om Polly och Pär, ur SeriePressen nr 9, 1993

Tillbaka till sidans topp


Fler tecknade serier och titlar

Ett urval källor:
Don Markstein’s Toonopedia
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.