Lasse

Lasse (Skippy) var en amerikansk tecknad serie skriven och tecknad av Percy Crosby som blev publicerad mellan 1923 och 1945. Det var en mycket populär serie om den oregerlige Skippy Skinner med vänner (och fiender). Utmärkande för Skippy var att han inte hade några pupiller utan endast ögonvitor. 

Beräknad läsningstid: 8 minuter


En dagsstripp med Skippy (Lasse) från 10 januari 1939. ©KFS
En dagsstripp med Skippy från 10 januari 1939. ©KFS

Crosby använde sina egna barndomsäventyr för att skildra livet i en liten amerikansk stad, sett genom barnaögon. Skippy blev känd som “den lilla pojken i varje man”.

Tillbaka till toppen av sidan


Publicering

Skippy hade premiär i tidningen Life den 15 mars 1923, och blev snabbt en framgång. Serien blev syndikerad två år senare. Tidningskungen William Randolph Hearst fick upp ögonen för Skippy, och erbjöd Crosby ett kontrakt med King Features Syndicate. King Features tog över och distribuerade dagsstrippar av Skippy från och med 7 oktober 1926 och den första söndagssidan den 1 april 1929. Serien varade sedan fram till 1945.

Skippy blev publicerad i hundratals tidningar över hela världen, och hade miljontals läsare.

En Skippy-serietidning blev tryckt 1934 som gratisreklam för ett radioprogram. Skippy var också en del av innehållet i Popular Comics (1936-39) från Dell, och i All-American Comics (1939-40) från DC.

Omslag till Popular Comics #17 (1037) och All-American Comics #1 (1939). ©Dell/DC
Omslag till Popular Comics #17 (1037) och All-American Comics #1 (1939). ©Dell/DC

Tillbaka till toppen av sidan


Publicering på svenska

Skippy blev publicerad på svenska under originaltiteln i Dagens Nyheter från 20 juni 1934 till 12 september 1939.

Introduktionen av Skippy från 19 juni 1934. ©DN
Introduktionen av Skippy från 19 juni 1934. ©DN
Första dagsstripparna ur DN 20-21 juni 1934, ursprungligen publicerade 8-9 september 1933. ©Bulls
Första dagsstripparna ur DN 20-21 juni 1934, ursprungligen publicerade 8-9 september 1933. ©Bulls

Och serien blev publicerad med titeln Lasse i Svenska Dagbladet med start 1944.

Lasse gick dessutom i serietidningen Karl-Alfred från nr 1 till nr 25, 1946.

Första strippen med Lasse (Skippy) i Karl-Alfred nr 1, 1946. ©Bulls
Första strippen med Lasse (Skippy) i Karl-Alfred nr 1, 1946. ©Bulls

Tillbaka till toppen av sidan


Andra media

Serien blev med tiden adapterad till en roman och ett radioprogram och blev även avbildad på ett amerikanskt frimärke 1997. Dessutom genererade Skippy en hel del s.k. merchandise.

En filmversion av serien kom 1931 med Jackie Cooper i huvudrollen.

En filmversion av serien kom 1931 med Jackie Cooper i huvudrollen.

Filmen vann en Oscar (Norman Taurog för Bästa regi). ©Paramount

Tillbaka till toppen av sidan


Percy Crosby

Serietecknaren bakom Lasse (Skippy), Percy Crosby.

Percy Lee Crosby (1891-1964) var en amerikansk författare, illustratör och serietecknare mest känd för sin serie Skippy.

Söndagsstripp med Skippy (Lasse) från 15 maj 1932. ©KFS
Söndagsstripp med Skippy från 15 maj 1932. ©KFS

I unga år var Crosby tvungen att hoppa av high school för att hjälpa till med familjens försörjning. Han arbetade då som tidningsillustratör, och kom tidigt i kontakt med samhällets baksida.

Under första världskriget deltog han i striderna i Frankrike, blev sårad och tilldelad Purple Heart, och Victory-medaljen.

Tillbaka till toppen av sidan


Tecknade serier

1916 fick Crosby sin första humorserie, Clancy’s Kids, syndikerad av George Matthew Adams Service. Serien gick både som dagsstrippar och som söndagsserie. Buspojken Skippy gjorde sin debut i Clancy’s Kids.

En dagsstripp med Clancy’s Kids från 9 maj 1919.​
En dagsstripp med Clancy’s Kids från 9 maj 1919. ©McClure

Crosby skapade under första världskriget en cartoon-titel, That Rookie from the Thirteenth Squad, för McClure Syndicate, som han skrev och tecknade under tiden i armén.

Original till en cartoon med That Rookie from the 13th Squad, från den 11 november, dock oklart vilket år.

Original till en cartoon med That Rookie from the 13th Squad, från den 11 november, dock oklart vilket år. ©McClure

Efter kriget återupptog han sina studier och studerade teckning på Pratt Institutet och Art Students League. Samtidigt frilansade han som skämttecknare.

Crosby syndikerade flera cartoon-titlar från 1921 till 1925. En sådan titel, Always Belittlin’, hade som huvudfigur en förlaga till Skippy, ett barn vars tankar blev dagens aforism. Titeln utvecklades till en serie som senare kompletterade Skippy-söndagsserien som s.k. ”topper” (1926-40), tillsammans med andra, som Comic Letter (1934) och Bug Lugs (1935).

Söndagssida av Percy Crosby från 27 augusti 1933, med Skippy och toppern Always Belittlin’. ©KFS
Söndagssida av Percy Crosby från 27 augusti 1933, med Skippy och toppern Always Belittlin’ (inte alltför olik Kalle och Hobbe från senare år). ©KFS

Tillbaka till toppen av sidan


Skippy

När Skippy blev syndikerad serie behöll Crosby upphovsrätten, en sällsynthet för serietecknare vid den tiden. Crosby blev också med åren en förmögen man.

En söndagsstripp med Skippy (Lasse) från 17 september 1944. ©KFS
En söndagsstripp med Skippy från 17 september 1944. ©KFS

Crosby drabbades dock av återkommande strider med ett företag som marknadsförde Skippy jordnötssmör, om upphovsrättigheterna till namnet och varumärket. Skippy Peanut Butter blev lanserat 1932 av Joseph Rosefield, som namngav sitt jordnötssmör efter den populära seriefiguren.

 Varumärket Skippy för jordnötssmör var en uppenbar kopia av Skippy-logotypen på staketet i den tecknade serien.
Varumärket Skippy för jordnötssmör var en uppenbar kopia av Skippy-logotypen som ofta förekom på staketet i den tecknade serien.

Crosby stämde företaget som använde varumärket Skippy för försäljning av jordnötssmör, och Crosby vann, men företaget fortsatte ändå att använda varumärket. Tyvärr följde inte Crosby upp det fortsatta varumärkesintrånget, när det fortfarande var högaktuellt.

Som politisk illustratör var Crosby under många år en korsfarare för frihet från tyranni och förtryck, vilket ledde till att han upprörde politiska motståndare, till och med president Roosevelt.

En politiskt inspirerad dagsstripp med Skippy (Lasse) från 30 januari 1929. ©KFS
En politiskt inspirerad dagsstripp från 30 januari 1929. ©KFS

Crosby blev sedan i åratal jagad av skattemyndigheten IRS, och några källor säger att det var efter tips från advokaterna för producenten av jordnötssmör. Bolaget Skippy, Inc., skapat för att tillvarata Crosbys rättigheter, blev skönstaxerat både i slutet av 30-talet och i mitten av 40-talet, vilket resulterade i att Crosby tvingades betala skulder till IRS och böter. Hans fru skiljde sig från honom 1939 och tog barnen med sig som han sedan aldrig mer såg.

Tillbaka till toppen av sidan


Undergången

Crosby flyttade till New York, började dricka, och var inlagd på sjukhus 1940 för stress. Han gifte sedan om sig, men problemen med IRS fortsatte.

Det gick rykten 1948 om att Crosby försökt ta sitt liv och han blev inlagd på hospital 1949, och förklarad otillräknelig. Efter att Crosby blivit hospitaliserad vann Rosefield rätten till varumärket, och företaget har sedan dess nått världsomspännande framgång med sin marknadsföring av jordnötssmör.

Percy Crosby kan idag anses att på falska grunder ha blivit inlåst på mentalsjukhuset i New York, där han blev kvar under de sista 16 åren av sitt liv. Den 8 december 1964, på hans 73-årsdag, dog han på sjukhuset.

Tillbaka till toppen av sidan


Fler tecknade serier och titlar 
Fler serieskapare

Ett urval källor:
The Webcomic Overlook
Planet of the Dolls
The Shrine o’ Dreams
Skippy.com
Seriewikin
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.