Familjen Flax

Serien Familjen Flax (“Hi and Lois” i original), är en humoristisk familjeserie för dagspress skapad 1954 av Mort Walker (manus) och Dik Browne (bild).

Serien handlar om det typiska amerikanska förortsparet Max och Lois Flax (familjen Flagston i original), och deras barn Chip, Dot, Ditto, Trixie och hunden Dawg, liksom grannar och andra i deras omgivning.

Familjen Flax från 8 november 1971
Hi and Lois från 8 november 1971. ©KFS

Mamman i familjen Flax, Lois, är storasyster till Knasen som är en annan av Mort Walkers skapelser (Beetle Bailey i original). Och både Lois och Hi dök först upp i serien Knasen, innan de den 18 oktober 1954 fick en egen serie tecknad av Dik Browne. Figurerna har senare även gästspelat i varandras serier.

Familjen Flax var först en del av persongalleriet i Knasen, här från 12 april 1954
Hi och Lois var först en del av persongalleriet i Knasen, här från 12 april 1954. ©KFS

Serien har publicerats på svenska i bl.a. tidningarna Knasen, Lilla Fridolf, i Comics, den stora serieboken och i SeriePressen nr 1-10, 1993.

Familjen Flax publicerades i SeriePressen, som här i en stripp från nr 5, 1993
Familjen Flax publicerades i SeriePressen, som här i en stripp från nr 5, 1993. ©Bulls

Sönerna tog över

Serieskaparna Brian och Greg Walker (manus) och tecknaren Chance Browne (bild), de ursprungliga upphovsmännens söner, har hållit liv i Familjen Flax genom att föra arvet från sina fäder vidare. Mort Walkers och Dik Brownes söner har inte bara tjänat som inspiration till serien utan har även själva blivit framstående serieskapare. De har tillsammans åtta barn som nu i sin tur inspirerar till serien.

Brian och Greg Walker, manus, och tecknaren Chance Browne tog över Familjen Flax efter de ursprungliga upphovsmännen
Brian och Greg Walker, manus, och tecknaren Chance Browne tog över Hi and Lois, och tecknande den 19 oktober 2014 en 60-års kavalkad av serien. ©KFS

Eric Reaves anslöt 2009 som teckningsassistent. Han kom sedan att bli huvudsaklig tecknare och det är han som signerar serien sedan 2017.

Artikel om Familjen Flax, ur SeriePressen nr 6, 1993
Officiell webbplats: www.hiandlois.com

Tillbaka till sidans topp


Fler tecknade serier och titlar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.