Captain Marvel Jr.

Mirakelpojken John Marvel (Captain Marvel Jr., även känd som Shazam Jr.) är en superhjälteserie ursprungligen publicerad av Fawcett Comics och nu ägd av DC Comics. Serien var skapad av France Herron (manus) och Mac Raboy (teckningar) och hade premiär i Whiz Comics #25, december 1941.

Beräknad läsningstid: 5 minuter

Omslag till Whiz Comics #25, och sidan där Freddy Freeman möter Captain Nazi, och sidan
Omslag till Whiz Comics #25 (1941) och sidan där Freddy Freeman gör entré, och sidan där Captain Marvel ger Freddy krafter som Captain Marvel Jr. ©Fawcett

  I den ursprungliga serien var Captain Marvel Jr. alter-ego för Freddy Freeman, en pojke som Captain Marvel räddade från skurken Captain Nazi. För att rädda pojkens liv delar Captain Marvel med sig av sina krafter till Freddy, som genom att säga namnet ”Captain Marvel”, blir förvandlad till en superhjälte med övermänskliga krafter.

  Inledande sidor ur Captain Marvel, med introduktionen av Captain Marvel Jr. från Whiz Comics #25 (1941). ©Fawcett
  Inledande sidor till Captain Marvel, ur Whiz Comics #25 (december 1941), serien som innehåller introduktionen av Captain Marvel Jr. ©Fawcett

  Fawcett Comics fick stor framgång med sin första superhjälte, Captain Marvel, varför de beslutade att införa en avknoppningsfigur. Fawcett-redaktören France Herron introducerade en distinkt avknoppning, en ny seriefigur som skulle förbli tonåring för att skilja den från huvudfiguren. Fawcett-tecknaren Mac Raboy designade den nya seriefiguren, Captain Marvel Jr., i en mer realistisk stil jämfört med Captain Marvel-berättelserna tecknade av C. C. Beck.

  Debuten för Captain Marvel Jr. som brottsbekämpare skedde i Master Comics #22 (1942), i serien med Bulletman. ©Fawcett

  Marvel-familjen blev så framgångsrik att försäljningen av serierna översteg den för Superman. National Comics (som förlaget hette innan det blev DC Comics) stämde Fawcett och hävdade att Captain Marvel gjorde intrång i deras upphovsrätt för Superman.

  Efter att Fawcett Comics slutat publicera tecknade serier 1953, överlät de en del av sina titlar till Charlton Comics. Captain Marvel Jr. förblev dock opublicerad under många år, liksom resten av Marvel-familjen.

  1972 tog DC Comics över licensen att publicera Marvel-figurerna (1994 köpte de rättigheterna). De valde då att återuppliva och publicera Marvel Family-figurerna under varumärket Shazam! eftersom de då ännu inte hade rättigheterna till varumärket Marvel.


  Publicering

  Efter de inledande serierna i Master Comics #21–22 fick den nya seriefiguren huvudrollen i tidningen från #23 (februari 1942). Han kom sedan att få en egen serietidning, som blev lanserad nio månader senare.

  Omslag till de första två numren av Captain Marvel Jr. #1 och #2 (1942). ©Fawcett
  Omslag till de första två numren av den egna serietidningen #1 och #2 (1942). ©Fawcett

  Captain Marvel Jr., Captain Marvel och Mary Marvel började visas tillsammans i serietidningen The Marvel Family som började 1945. Den titeln och den egna serietidningstiteln blev publicerade till 1953, då Fawcett avbröt alla Marvel-serietidningar med anledning av rättstvisten med National Comics.


  Publicering på svenska
  Omslaget till Karl-Alfred nr 39, 1946. ©Aller
  Omslaget till Karl-Alfred nr 39, 1946. ©Aller
  • Mirakelpojken John Marvel gick i serietidningen Karl-Alfred från nr 39, 1946 till nr 36, 1947.
  Första sidan med Mirakelpojken John Marvel ur Karl-Alfred nr 39, 1946. ©Fawcett
  Första sidan med Mirakelpojken John Marvel ur Karl-Alfred nr 39, 1946. ©Fawcett

  Tillbaka till toppen av sidan


  Serieskapare

  France Herron (Ed Herron)

  France Herron (1917-66) var en amerikansk manusförfattare och serietidningsredaktör som var aktiv från 40-talet till 60-talet, främst för DC Comics. Herron var medskapare till Captain Marvel Jr. och Mr. Scarlet för Fawcett, liksom av serier som Nattens örn (Nighthawk) för DC.

  Tillbaka till toppen av sidan


  Mac Raboy

  Mac Raboy (1914-67) var en amerikansk serietecknare mest känd för söndagssidan med Blixt Gordon 1948-67. Han var också medskapare till serien Mirakelpojken John Marvel (Captain Marvel Jr.) för Fawcett Comics.

  Tillbaka till toppen av sidan


  Fler tecknade serier och titlar
  Fler serieskapare

  Ett urval källor:
  Spy Guys And Gals
  Wikipedia

  Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.