Adam

Adam (numera heter serien Adam@home) är en amerikansk skämtserie för dagspress som skapades av Brian Basset och för närvarande tecknas av Rob Harrell. 

En Adam-söndagssida från 29 mars 1987
Original till en Adam-söndagssida av Brian Bassett från 29 mars 1987. ©UPS

Adam började 1984, och handlar om livet för Adam Newman, en hemma-pappa, som har att hantera sin familj snarare än en karriär. Serien baserade sig mycket på det egna självupplevda livet för Bassett med familj.

En Adam-stripp ur SeriePressen nr 1, 1993
En Adam-stripp ur SeriePressen nr 1, 1993. ©Europa-Press

När serien startade arbetade Bassett på Seattle Times, men 1994 fick Basset sluta på tidningen pga. personalnedskärningar. Efter uppsägningen började han arbeta hemifrån full tid, och det återspeglade sig också i serien när Adam gick från att vara hemma-pappa till att ha ett hemma-kontor.

Adam@Home

Denna förändring gjorde också att serie 1995 bytte namn till “Adam@Home”.

Adam som egenföretagare har hemma-kontor, är en storkonsument av kaffe som spenderar sina dagar på sin dator, ofta på kafé, som ibland bara slappar eller använder sitt minsta barn Nick som kontorsassistent. 

Adam@home av Rob Harrell ser annorlunda än den serie Basset skapade
Adam@home av Rob Harrell ser annorlunda än den serie Basset skapade, och Adam är mer medelålders och har mindre hår. ©Andrews McMeel

Han fasar för sommaren när hans äldre barn kommer att vara hemma och riva upp huset och ber honom skjutsa dem. 

Laura är Adams fru som jobbar i en bokhandel. Hon räddar Adam varje dag när hon kommer hem från jobbet för att ta hand om barnen. Hon är förvånad över hur beroende han är av att dricka kaffe och surfa på tv-kanalerna.

Clayton 8 år och Katy 6 år är Adam och Lauras två skolbarn. Clayton är ett illaluktande energiknippe som älskar att plåga sin lillasyster (och ibland vice versa).

Nick är parets minsting som ibland fungerar som tillfällig assistent till Adam, t.ex. som pappersvikt eller telefonsvarare.

Adam publicerades i SeriePressen nr 1-10, 1993 och nr 1-94.
SeriePressen 1993-94 från Formatic Press
Brian Basset
Artikel om Adam, ur SeriePressen nr 4, 1993


Fler tecknade serier och titlar

Ett urval källor:
Sunday Comics Debt.
Go Comics
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.