War Picture Library

War Picture Library (WPL) var en brittisk 64-sidig (68 sidor med omslag) krigsserietidningstitel publicerad av Amalgamated Press/Fleetway (senare ägd av IPC Magazines) som omfattade 2103 utgåvor. Varje utgåva presenterade en komplett historia, och utgivningen började den 1 september 1958 med “Fight Back to Dunkerque” och slutade 26 år senare, den 3 december 1984, med “Wings of the Fleet”.

Första numret av War Picture Library innehåll Fight Back to Dunkirk
Första numret av War Picture Library innehöll Fight Back to Dunkirk. ©Fleetway
Innehållet från WPL #1 publicerades i Seriebiblioteket nr 20, 1960

Omslaget från WPL #1 återfinns på omslaget till Seriebiblioteket nr 20, 1960. ©Centerförlaget

Leonard Matthews lanserade tidningen med Ted Bensberg som redaktör.

Tillbaka till sidans topp


Biblioteksformat

När Amalgamated Press i september 1958 lancerade Fleetway-titeln WPL var det en av de tidigaste (förmodligen den tidigaste) titeln i Pocket Library-format (”biblioteksformat”), och i synnerhet en av de första att presentera historier från andra världskriget. 

På det komprimerade formatet 64 sidor var det spännande historier som fångade uppmärksamheten och fungerade som bladvändare för en ung publik. Serierna skrevs och illustrerades, åtminstone i början av utgivningen, av kreatörer som själva genomlevt kriget, många i frontlinjen. WPL kunde också visa sina brittiska läsaren vad deras fäder, far- och morbröder hade varit varit med om i kriget. Tidningen levandegjorde kriget.

War Picture Library nr 2 och 3
War Picture Library nr 2 och 3. ©Fleetway

Berättelserna var inte begränsade till striderna om än huvuddelen av berättelserna utspelade sig i strider på olika slagfält. Några av dem utspelade sig också i London under Blitz-bombningarna.

Krigshistorierna var inte alltid en hjälteberättelse, och alla karaktärer var inte automatiskt ”stridis”-stereotypen, utan det förekom en mångfald persontyper, och medmänskliga känslor och till och med viss sympati för fienden i några historier. Vissa episoder innehöll fegisar eller sökare av hjälterollen. I andra nummer förekom spioner och förrädare. Inte heller handlar alla berättelser om att döda fienden. Några av dem handlade om att rädda liv.

War Picture Library No. 361, med en serie som gick i Seriebiblioteket nr 183: Kamraterna. ©Fleetway
War Picture Library No. 361, med en serie som gick i Seriebiblioteket nr 183: Kamraterna. ©Fleetway

WPL innehöll krigsserier som var bland de första att använda autentiska datum, platser, situationer, strider och (ibland) bataljoner för att placera historierna i ett korrekt historiskt sammanhang, även om berättelserna var fiktiva. Detta berodde till stor del på att så många av de (tidiga) författarna och tecknarna faktiskt hade deltagit i de strider som de skrev om och tecknade.

Tillbaka till sidans topp


Systertitlar

Systertitlarna Air Ace Picture Library (1960-70) och Action Picture Library (1969-70) blev båda inkorporerade in i WPL på senare år.

Air Ace Picture Library var en systertitel till War Picture Library, men som så småningom fusionerades med WPL
Air Ace Picture Library var en systertitel till War Picture Library, men som så småningom fusionerades med WPL. ©Fleetway

Tillbaka till sidans topp


Kreatörer

Tidningarna uppgav inte vem som skapat serierna, liksom så många andra serietidningar i slutet av 50-talet och början av 60-talet. Och under hela den fortsatta utgivningen fortsatte WPL att utelämna namnen på serieskaparna.

Många teckningsstilar blev läsarna dock bekanta med och kunde känna igen, och några namn har dokumenterats under senare år. 

Bland bidragsgivarna till WPL ingår tecknare som Fred Holmes, Giorgio Trevisan, Harry Farrugia, George Heath, GR Parvin, Nevio Zeccara, Annibale Casabianca F. Solano López, Juan Gonzalez Alacreu, Jose Ortiz, Ramon de la Fuente, Jorge Moliterni, Renzo Calegari, Faruk Geç, Luis Ramos, Gino D’Antonio och Hugo Pratt. 

Manusförfattare är oftare svårare att identifiera, men bland dem som identifierats återfinns Donne Avenell, Ian Kellie, Douglas Leach, Willie Patterson, Alf Wallace, David Satherley, Roger P. Clegg, A. Carney Allen och S & J Thomas. Dessutom har Gordon Brunt identifierats som författare till 40 utgåvor av Air Ace Picture Library mellan 1961 och 1969.

Tillbaka till sidans topp


Andra titlar

War Picture Library var en av de tidigaste “biblioteksformat”-titlarna, men snart tillkom andra titlar dels av imitatörer, dels som systerpublikationer. Den mest uppenbara rivalen till WPL var Commando som förlaget DC Thomson började ge ut 1961. De rivaliserande förlagen DC Thomson och Amalgamated Press/Fleetway tävlade om läsarna och lanserade dussintals tidningar i fickformat. Några av dessa var befintliga titlar som ändrade format, medan andra innehöll nya äventyrsserier. 

Commando från förlaget DC Thomson var den stora konkurrenten till Fleetway
Commando var den stora konkurrenten till Fleetways titlar. ©DC Thomson

Två av Fleetways systerpublikationer – Air Ace Picture Library (serietidning om kriget i luften, publicerad mellan januari 1960 och november 1970) och Action Picture Library – gick båda slutligen upp i War Picture Library. Sådana fusioner var vanliga i Storbritannien och USA, och Air Ace hann med 545 utgåvor under 60-talet (jan 1960 – november 1970) innan tidningarna slogs samman. 

En annan systerpublikation var Battle Picture Library (1706 nummer publicerade mellan jan 1961 och dec 1984).

Fleetway publicerade 1706 nummer av Battle Picture Library 1961-84
1706 nummer av Battle Picture Library publicerades 1961-84. ©Fleetway

Utöver de många krigsrelaterade titlarna uppstod andra tidningar i biblioteksformat med Cowboys/Western- eller Spion-innehåll. Det utkom även titlar från mindre utgivare som bl.a. GM Smith/Micron (t.ex. Combat Picture Library, publicerad mellan mars 1959 och juni 1985, 1212 nummer), MV Features, Pearson Publications och Famepress Publications. Många titlar översattes också till andra språk och såldes runt om i världen.

I Sverige har krigsserier förekommit i bland andra Seriebiblioteket, Kommandoserien, Bazooka, Big, Spion 13, Bajonettserien, Det stora kriget, Frontserien, Jet, Pilot-22, Attack!, Brigadserien, Action, Patrullserien, Plutonserien, Soldatserien, Actionserien, Andra världskriget, Attackserien, Atlanticserien med flera.

Tillbaka till sidans topp


Fler serietidningar och andra seriepublikationer

Ett urval källor:
Bristish Comics
Comic Vine
UK Comics Wiki
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.