Brittiska serietidningar

I början av 1900-talet utvecklades brittiska serietidningar från billiga veckotidningar under den viktorianska eran på 1800-talet.

I Storbritannien och dess spridningsområde blev serietidningar som The Dandy Comic (1937) populära, som använde pratbubblor istället för undertexter. Förlaget lanserade dessutom inom kort Beano (1938). Båda var framgångsrika humorbaserade titlar från förlaget DC Thomson, med en sammanlagd upplaga på över två miljoner exemplar på 50-talet.

Serietidningar: The Dandy Comic och Beano lanserades i slutet av 30-talet
The Dandy Comic och Beano lanserades i slutet av 30-talet.

1954 introducerade serietidningen Tiger (från IPC Magazines) den tecknade serien Roy of the Rovers, den oerhört populära fotbollsserien om Roy Race och laget han spelade för, Melchester Rovers.  

Serietidningar:  Roy of the Rovers ur serietidningen Tiger från oktober-november 1957
Roy of the Rovers ur Tiger från oktober-november 1957. ©IPC

Brittiska fotbollskommentatorer och journalister kan säga “real ‘Roy of the Rovers’ stuff” på samma sätt som vi i Sverige använt fraser som ”som hämtat ur Rekord-Magasinet…” eller ”rena rama Åshöjden”. 

Andra serietidningar som Eagle, Valiant, Warrior, Viz och 2000 AD blomstrade också.

Serietidningar: Eagle från 25 augusti 1950. På svenska gavs den ut i 18 nummer med titeln Falken
Eagle från 25 augusti 1950. På svenska gavs den ut i 18 nummer 1954 med titeln Falken. ©IPC

Tillbaka till innehållsförteckning


Action

Innehållet i serietidningen Action, lanserad 1976, blev föremål för diskussion i det brittiska Underhuset. Det ledde till en nedtoning av våldsamt innehåll i brittiska serietidningar, om än det aldrig fick form av en Comics Code som i USA. Modereringen varade inte heller länge.  

Serietidningar:  Några nummer av serietidningen Action, från 6 mars, 10 april och 8 maj 1976
Några nummer av Action, från 6 mars, 10 april och 8 maj 1976. ©IPC

På grund av debatten valde förlaget att dra tillbaka tidningen från försäljning den 16 oktober 1976. Den dök upp igen följande månad, i nedtonad form och publiceringen fortsatte till 12 november 1977, varefter den slogs samman med Battle Picture Weekly. Trots sin korta livslängd var Action mycket inflytelserik på den brittiska seriescenen och var en direkt föregångare till det långvariga 2000 AD.

Serietidningar:  Första numret av serietidningen 2000 AD utkom 26 februari 1977
Första numret av 2000 AD utkom 26 februari 1977. ©2000AD/Rebellion

På 80-talet blomstrade åter brittiska serier – i USA, en period som kallats “the British Invasion” i seriernas historia. Dess serieskapare förde med sig sina egna teman aktuella i brittiska medier. 

Storbritannien har också sin egen tradition av julalbum, med serier särskilt paketerade som inbundna böcker. Rupert är ett berömt exempel på brittiska julutgåvor, om än inte en renodlad tecknad serie (den saknar pratbubblor och har oftast endast två rutor). DC Thomson paketerar också The Broons och Oor Wullie-serier som sommaralbum inför semestern.

Årsböcker med brittiska serier
Årsböcker med brittiska serier. ©Daily Express/DC Thomson

Fler serietidningar och andra seriepublikationer

Ett urval källor:
Read Comics Online
British Comics
Brittiska serietidningar: lista
Amerikanska serietidningar: lista
Svenska serietidningar: lista
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.