Amerikanska serietidningar

En amerikansk serietidning är vanligen en 32-sidig tunn häftad tidning med mjukt omslag. Seriehistoriker har delat in den amerikanska serietidningsmarknaden i epoker. 

Ett urval källor

Walt Disney Comics and Stories är den äldsta amerikanska serietidning som forfarande produceras, och kanske den mest framgångsrika
Walt Disney Comics and Stories är den äldsta amerikanska serietidning som forfarande produceras, och kanske den mest framgångsrika. ©Disney

The Golden Age of Comic Books började i slutet av 30-talet, när de första serietidningarna började nå popularitet med nyligen introducerade superhjältar.

The Silver Age of Comic Books omfattade den framgångsrika återupplivandet av superhjältegenren. Utgivningen i oktober 1956 med Flash i Showcase #4 inledde epoken.

Serietidningen Showcase #4 från oktober-november 1956, med omslagsillustration av Carmine Infantino och Joe Kubert, innehöll Flash
Showcase #4 från oktober-november 1956, med omslagsillustration av Carmine Infantino och Joe Kubert, innehöll Flash. ©DC Comics

Epoken varade till slutet av 60-talet eller början av 70-talet. Under denna tid revolutionerade Marvel Comics mediet med självmedvetna superhjältar. Den nya epoken hade superhjältar som kunde ha mänskliga fel och brister, vara rädda eller brottas med inre demoner, och oroa sig för om det finns pengar till hyran.

Den epoken övergick i början av 70-talet till The Bronze Age of Comic Books som varade till mitten av 80-talet. 

The Modern Age of Comic Books är den epok vi är inne i nu, sedan mitten av 80-talet.

Tillbaka till toppen av sidan


30-talet

Tunna serietidningar dök upp på 30-talet. Dell Publishing lanserade i USA 1933 den 36-sidiga Famous Funnies: A Carnival of Comics. Famous Funnies betraktas som den första moderna serietidningen. I början var tidningens innehåll en återutgivning av humorserier som tidigare publicerats i dagspress, men mot slutet av decenniet dominerade eget material innehållet. 

Famous Funnies var den första serietidningen i modern mening
Famous Funnies var den första serietidningen i modern mening.

En annan tidig serietidning var Mickey Mouse Magazine som efter ett antal år fann sin form som Walt Disney’s Comics and Stories, en av världens mest framgångsrika serietidningar. 

Serietidningen Mickey Mouse Magazine blev så småningom Walt Disney's Comics and Stories
Mickey Mouse Magazine omvandlades 1940 till Walt Disney’s Comics and Stories. ©Disney

Tillbaka till toppen av sidan


40-talet

Framgången 1938 för Action Comics, och dess huvudhjälte Superman av Jerry Siegel och Joe Shuster, markerade början på The Golden Age of Comic Books, där superhjältegenren var särskilt framträdande.

Strax efter Action Comics tillkom Batman (Läderlappen), The Flash (Blixten), Green Arrow (Röda Pilen), Captain Marvel (Kapten Marvel), Green Lantern (Gröna Lyktan), etc. Denna boom av superhjältar varade till slutet av andra världskriget.

Superhjältar dominerade serietidningqr under The Golden Age of Comics
Superhjältar dominerade The Golden Age of Comics. ©DC Comics/Fawcett

De första serietidningarna

Populariteten för superhjälteserier minskade i USA efter kriget. Dock tillkom ett flertal andra genrer, som till exempel romantik, science fiction, västern, skräck och deckarserier. Det gjorde att försäljningen av serietidningar fortsatte dock att öka.

Tillbaka till toppen av sidan


50-talet

Förlaget EC Comics rönte framgång med ett flertal titlar inriktade på krigsserier, sf-serier, kriminalserier och skräckserier, som The Vault of Horror och Tales from the Crypt

E.C. Comics publicerade ett flertal serietidningar i skräck- och kriminalgenren
E.C. Comics publicerade ett flertal titlar i skräck- och kriminalgenren. ©EC

Förlaget lanserade i oktober 1952 även den satiriska serietidningen Mad.

EC Comics ligger bakom den satiriska serietidningen Mad
EC Comics ligger bakom den satiriska serietidningen Mad. ©EC

På 50-talet minskade gradvis försäljningen av serietidningar, dels på grund av tillkomsten av TV som påverkade all tryckt media, dels effekterna av Comics Code

Tillbaka till toppen av sidan


Comics Code

1954 publicerade psykiatern Fredric Werthams boken Seduction of the Innocent. Wertham hävdade att förekomsten av serietidningar bidrog till ökad ungdomsbrottslighet. Därtill menade han att serietidningar potentiellt hade en negativ påverkan på barns sexualitet och moral. 

Det fick den amerikanska senatens underkommitté för ungdomsbrottslighet att undersöka marknaden för serietidningar. Seriekritiken kulminerade i senatutfrågningar som ledde till att branschen upprättade Comics Magazine Association of America, som upprättande ett självcensurande organ för serietidningar, The Comics Code Authority 1954.

CMAA utarbetade egencensuren Comics Code det året, vilket innebar att alla serietidningar var tvungna att gå igenom en godkännandeprocess.

Serietidningar fick en liten märkning på omslaget, Approved by the Comics Code Authority
Serietidningar fick en liten märkning på omslaget, Approved by the Comics Code Authority.

Det var först på 70-talet som serietidningar kunde publiceras utan att gå igenom CMAA-inspektionen. 

Koden har anklagats för att ha hämmat tillväxten av amerikanska serier och bibehållit dess låga status i det amerikanska samhället under resten av seklet. Seriernas dåliga rykte i USA har sitt ursprung i att vara en del av masskulturen;  kultureliter såg ibland populärkultur som ett hot mot god kultur.

Koden blev formellt nerlagd i november 2011.

Tillbaka till toppen av sidan


60-talet

En ny generation serieskapare återupprättade superhjältar som den främsta serietidningsgenren i början av 60-talet. Nya serier som tillkom var t.ex. Spindelmannen (Spider-Man), X-Men, Järnmannen (Iron Man), Tor (Thor), Hulken (Hulk), The Fantastic Four, Demonen (Daredevil), med flera från Marvel Comics.

Serieskaparna bakom serierna var manusförfattaren Stan Lee i samarbete med tecknare som Jack Kirby (Fantastic Four) och Steve Ditko (Spider-Man).

Stan Lee skrev manus till serietidningarna Fantastic Four och Spider-Man. Jack Kirby och Steve Ditko tecknade
Stan Lee skrev manus till Fantastic Four och Spider-Man. Jack Kirby och Steve Ditko tecknade. ©Marvel

Tillbaka till toppen av sidan


70-talet

I slutet av 60-talet och början av 70-talet växte en ökande kreativitet upp i det som blev känt som underjordiska serier, Comix. Underground Comix utmanade CC-koden och läsarna med ett vuxet innehåll. 

De underjordiska serierna var fria i sin stil, och kunde innehålla nakenhet, sex, svordomar och politik på ett sätt som inte förekom i vanliga serietidningar.  

Frank Stacks The Adventures of Jesus, publicerad under namnet Foolbert Sturgeon, har krediterats som den första underjordiska serien. Robert Crumb och andra serietecknare som arbetade på Zap Comix populariserade genren.

Serietidningar: Frank Stack och Robert Crumb var ett par framträdande namn i Underground Comics
Frank Stack och Robert Crumb var ett par framträdande namn i Underground Comix. ©Stack/Crumb

Skaparna av Underground Comix-serietidningar valde att producera och distribuera dem utanför den etablerade branschens kanaler. Seriernas innehåll återspeglade den aktuella ungdomens motkultur och drogkultur.

Producenterna av underjordiska serier sålde nästan aldrig tidningarna bland vanliga serietidningar, utan snarare i butiker med ungdomar som målgrupp, som t.ex. skivbutiker, och via postorder. 

Tillbaka till toppen av sidan


80-talet
Den grafiska romanen blev ett begrepp på 80-talet. ©Eisner/Spiegelman/DC Comics
Den grafiska romanen blev ett begrepp på 80-talet. ©Eisner/Spiegelman/DC Comics

Serieromanen – serier i bokform – vann uppmärksamhet efter att Will Eisner populariserade termen Graphic Novel med sin bok Ett hus i Bronx (A Contract with God, 1978).

Termen blev allmänt känd bland allmänheten efter den kommersiella framgången för Maus, Watchmen, och The Dark Knight Returns, i mitten av 80-talet.

Klicka på bilden för att läsa mer om serieromaner.​
Klicka på bilden för att läsa mer om serieromaner.

Läs mer här

Fler serietidningar och andra seriepublikationer

Ett urval källor:
Read Comics Online
Amerikanska serietidningar: lista
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.