Ward Greene

Ward Greene (1893-1956) var en amerikansk författare, journalist, redaktör och chefsredaktör för King Features Syndicate. Han är känd för att vara en redaktör som arbetat med Alex Raymond och andra kreatörer på King Features Syndicate, samt för att vara manusförfattare till Raymonds serie Rip Kirby från 1946 fram till sin död.

En Rip Kirby-stripp från 5 november 1946, av Ward Greene och Alex Raymond
En Rip Kirby-stripp från 5 november 1946. ©KFS

Greene föddes i Asheville, North Carolina, 1892 och han växte upp i Atlanta, Georgia. Efter att ha studerat vid University of the South i Tennessee började han sin journalistiska bana 1913 som assisterande sportredaktör för Atlanta Journal. Han flyttade sedan från sportsidorna till att bli kriminalreporter för att sedermera bli stjärnreporter på tidningen. 

Han arbetade en kort tid på New-York Tribune 1917. Därefter åkte han till slagfälten i Frankrike för att 1918-19 skriva om första världskriget för Atlanta Journal.

Han kom till King Features Syndicate 1920 (en del av Hearst-koncernen) 1925. Där blev han författare och redaktör för tidskriftsavdelningen, sedermera chefredaktör och slutligen VD (General Manager) 1946. 


Romaner

Greene skrev artiklar för The American Mercury från 1925 till 1931, och han skrev även på sin fritid. Hans första roman, Cora Potts, gick i tryck 1929 och han har skrivit flera romaner sedan dess, t.ex. Route 28, Weep No More, och Ride the Nightmare.

Ward Greene skrev romaner som Route 28 och Ride the Nightmare
Ward Greene skrev romaner som “Route 28” och “Ride the Nightmare”.

Som romanförfattare är han förmodligen mest känd för Death in the Deep South (1936), som har som bakgrund det ökända Leo Frank-fallet 1915. En grupp medborgare i Marietta, Georgia lynchade Leo Frank, en judisk man som satt föngslad anklagad för våldtäkt och mord på en 13-årig tjej. Som det visade sig hade Frank ingenting att göra med flickans död (hon blev våldtagen och mördad av en vaktmästare på fabriken – som ägdes av Franks familj – där hennes kropp hittades). Romanen var sedan utgångspunkt för filmen Mysteriet i Sydstaterna (”They Won’t Forget” 1937). 

Två av Ward Greenes romaner var ”Cora Potts” och ”Death in the Deep South”
Två av Greenes romaner var “Cora Potts” och “Death in the Deep South”.

Greene skrev även under pseudonymerna Jean Greene och Frank Dudley.


Rip Kirby

Serien Rip Kirby tillkom då Greene, som då var VD och chefredaktör på KFS, förslog att Raymond efter återkomsten från sin militärtjänstgöring under andra världskriget (eftersom en återgång till sin tidigare serie Blixt Gordon inte var aktuell på ännu ett par år) skulle göra en deckarserie. 

Resultatet blev Rip Kirby som hade premiär den 4 mars 1946 och som fick full uppbackning av KFS, med omfattande reklam och kampanjer. 

En Rip Kirby-stripp från 29 mars 1947
En Rip Kirby-stripp från 29 mars 1947. ©KFS

Rip Kirby rönte stor framgång, så någon återgång till Blixt Gordon blev aldrig aktuell, och Raymond fick Reuben Award 1949. 

Under Raymonds år på serien skrevs manus ursprungligen av Greene (tillsammans med Raymond). Men efter Greenes död 22 januari 1956 övertog Fred Dickenson manusförfattandet. Och efter Raymonds död 6 september 1956 blev John Prentice seriens tecknare.


Ludde

Greene är också känd som manusförfattare till Scamp (Ludde).

Ludde av Ward Greene: En tidig söndagsserie från 18 mars 1956
En tidig söndagsserie från 18 mars 1956. ©Disney

Greenes Happy Dan, the Cynical Dog (första gången publicerad som följetong i Cosmopolitan Magazine 1920) var ursprunget till Disney-filmen Lady and the Tramp (Lady och Lufsen), som hade premiär 1955.

År 1943 läste Walt Disney berättelsen om Happy Dan i Cosmopolitan. En del källor säger att den gick i repris i magasinet 1937, 1945 eller andra årtal, eller att historien hette Happy Dan, the Whistling Dog. Disney fick dock ögonen på den och köpte rättigheterna till berättelsen, med rätt att använda den i en film.

Under de tidiga stadierna av filmproduktionen skrev Ward Greene, på uppdrag av Disney, romanen Lady and the Tramp: The Story of Two Dogs, publicerad 1953. Detta gav publiken två år att bli bekant med berättelsen och karaktärerna i filmen som fick premiär 1955.

KFS skapade strax därefter en tecknad serie med Scamp, som hade en liten och anonym roll i slutet av filmen. Serien hade premiär som dagspresserie den 31 oktober, bara fyra månader efter att filmen haft premiär. Serien var skriven av Greene och tecknades av Dick Moores. En söndagsserie tillkom också i januari året efter.

Första söndagssidan med Scamp, publicerad 15 januari 1956
Original till första söndagssidan med Scamp, publicerad 15 januari 1956. ©Disney

Greene och Moores gjorde serien som en fortsättningsserie. Men andra kreatörer tog snart över Scamp och gjorde om serien till dagliga skämt. Scamp producerades i över 30 år, fram till 19 juni 1988.

Scamp fick tidigt också en egen serietidning.


Död

Ward Greene dog, 63 år gammal, torsdagen den 22 januari 1956* på sjukhus i Havanna, Kuba, strax efter att fartyget som han reste med, på väg till en Kalifornien-semester, hade lagt till. Den uppgivna dödsorsaken var lungödem som följd av en lunginflammation. Greene hade insjuknat kort efter att fartyget seglat ut från New York tre dagar tidigare.  


Läs mer här

Fler serieskapare

Ett urval källor:
* The Library of Congress
IMDb
Rick Keatings Random Musings
Pulp International
Yesterday’s Papers
Wikiwand
Don Markstein’s Toonopedia
The Walt Disney Family Museum
Raptis Rare Books
A Brief History of Walt Disney
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.