Srećko Puntarić

Srećko Puntarić (f. 1952) är en kroatisk tecknare som är mest känd för sin serie Felix (Srećko är Felix på latin), som är en karikerad figur med en röd näsa.

Serien Felix av Srećko Puntarić
Varsågod, ingen mer fascism. Vi har vackra figurer från stalinismen. 
[Börja marknadsföra i det fria Europa.] ©Puntarić

Puntarić är utbildad vid fakulteten för maskinteknik och marin arkitektur i Zagreb där han tog sin examen 1978, och hans första teckningar publicerades i den humoristiska tidningen Kerempuhu 1975.

Omvänd Wilhelm Tell av Srećko Puntarić
©Puntarić

Han tog steget över till att bli tecknare på heltid på den kroatiska dagstidningen Večernji list, där han publicerat Felix dagligen sedan våren 1995, men hans teckningar har publicerats i nästan alla kroatiska tidningar.

Städare på flygplats
©Puntarić

Han samarbetar också med utländska humoristiska tidskrifter Nebelspalter (Schweiz) och Eulenspigel (Tyskland). SeriePressen publicerade också hans teckningar under titeln Carrousel.
SeriePressen 1993-94 från Formatic Press

Felix ur Carrousel från SeriePressen nr 8, 1993
Felix ur Carrousel från SeriePressen nr 8, 1993. ©PIB

Srećko Puntarić har haft flera solutställningar såväl i Kroatien som utomlands och han har deltagit i många internationella utställningar och festivaler för tecknare, och vunnit ett trettiotal priser och utmärkelser. Han har också medverkat som jury vid teckningstävlingar. 1994 öppnade i Zagreb ett galleri för med humor och karikatyr, “Felix Fun Factory”, som existerade till 2012. Under årens lopp har han också producerat ett trettiotal böcker med sina teckningar.

Tillbaka till sidans topp


Fler serieskapare

Ett urval källor:
Hrvatsko društvo karikaturista
Narod.hr
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.