Rudolph Dirks

Rudolph Dirks (1877-1968) var en av de tidigaste serietecknarna, känd för The Katzenjammer Kids (Knoll och Tott) och senare The Captain and the Kids (Pigge och Gnidde).

Första söndagsstrippen med Katzenjammer Kids, från 12 december 1897.
Första söndagsstrippen med Katzenjammer Kids, från 12 december 1897.

Dirks hade flera jobb som illustratör, innan han fick anställning på New York Journal, utgiven av William Randolph Hearst. Vid den tiden rasade ett upplagekrig mellan New York Journal och New York World, utgiven av Joseph Pulitzer.

NY World fick en enorm framgång 1895 med sitt söndagsinslag i färg, Down in Hogan’s Alley, mer känd som The Yellow Kid. Redaktören för seriesidorna på NY Journal, Rudolph Block, bad Dirks att göra en amerikansk version av de sedelärande historierna med tyska Max und Moritz av Wilhelm Busch, som New York Journal hade licens till. Max und Moritz gick redan i en tyskspråkig edition av NY Journal.*

När Dirks skickade in sina skisser, gav Block dem titeln The Katzenjammer Kids och serien hade premiär 12 december 1897. (Katzenjammer betyder egentligen ”kattylande”, men i överförd mening kan det betyda ”ångest” eller ”baksmälla”). Att det fanns en tysk förlaga kom också till uttryck i att många seriefigurer hade en tysk brytning och egendomliga uttryck. Det är dock något som inte märks i de svenska översättningarna.

Om The Katzenjammer Kids var den första riktiga tecknade serien, eller inte, kan diskuteras. Dock var Rudolph Dirks en del av processen med att skapa det då nya mediet tecknade serier. Han var också den serietecknare som var först med att regelbundet låta seriefigurer föra en dialog med hjälp av pratbubblor. Han populariserade också sådana seriesymboler som hastighetslinjer, “se stjärnor” för smärta och “såga ved” för snarkning.

En söndagssida från 18 mars 1900. Notera att Dirks använder en pratbubbla för att visa drömsekvensen. Dessutom förekommer Papa Katzenjammer, en seriefigur som försvann när det Captain dök upp 1902.
En söndagssida från 18 mars 1900. Notera att Dirks använder en pratbubbla för att visa drömsekvensen. Dessutom förekommer Papa Katzenjammer, en seriefigur som försvann när der Captain dök upp 1902.
Ett färgtrycksavdrag till söndagssidan från 3 september 1903.
Ett färgtrycksavdrag till söndagssidan från 3 september 1903.

Tillbaka till toppen av sidan


Den juridiska fejden

Dirks tjänade stora pengar och tidningsdrakarna försökte ofta köpa över honom. Han tog ibland ledigt från tidningen, dels för att delta i striderna i det spansk-amerikanska kriget 1898, dels vid andra tillfällen. Men när han 1912 begärde ett års ledighet för att turnera i Europa med sin fru så sa tidningen nej. Han tog ledigt ändå, och H. H. Knerr fick överta serien. Dirks sista söndagssida blev publicerad 16 mars 1913.

I samband med det så stämde Dirks Hearst-syndikatet och efter en lång laglig strid fick Hearst-tidningarna rättigheterna till titeln The Katzenjammer Kids. Och Knerr tog över som serieskapare permanent från november 1914.

En söndagssida av H. H. Knerr från 23 mars 1924. ©International
En söndagssida av H. H. Knerr från 23 mars 1924. ©International

Tillbaka till toppen av sidan


Pigge och Gnidde

Rudolph Dirks fick dock rätt att skapa en närmast identisk egen serie för NY World av Pulitzer. Dirks fortsatte med samma seriefigurer som i The Katzenjammer Kids, men han var tvungen att finna ett annat namn för serien. När den nya serien startade 1914 hade den först titeln Hans und Fritz.

En söndagssida med Hans und Fritz av Rudolph Dirks från 15 augusti 1915.
En söndagssida med Hans und Fritz från 15 augusti 1915. ©Press Publishing Company

Men anti-tyska stämningar under första världskriget gjorde att serien fick en ny titel, The Captain and the Kids (Pigge och Gnidde, på svenska) från 1918.

Original till en söndagsstripp med Captain and the Kids av Rudolph Dirks från 3 oktober 1948. ©United Feature
Original till en söndagsstripp med Captain and the Kids från 3 oktober 1948. ©United Feature

The Captain and the Kids fick även en dagsstripp under 30-talet, men det var under en kortare tid. Söndagsserien förblev dock populär i decennier.

Original till en dagsstripp med Captain and the Kids av Rudolph Dirks från 21 april 1934. ©United Feature
Original till en dagsstripp med Captain and the Kids från 21 april 1934. ©United Feature
Pigge och Gnidde gick på svenska i Hemmets Veckotidning.

Pigge och Gnidde gick på svenska i Hemmets Veckotidning.

Tillbaka till toppen av sidan


Andra serietecknare

I början av 20-talet tog Rudolph Dirks ledigt från serietecknandet, varför serien blev spöktecknad av Oscar Hitt (som även tecknat dagsstrippen The Katzies för Hearst).

Från 1946 började Dirks son, John Dirks (1917-2010), gradvis göra allt mer av arbetet med The Captain and the Kids, för att sedan ta över helt 1958. Rudolph Dirks signerade dock serien till sin död 1968. John Dirks fortsatte att producera Captain and the Kids till 1979, då den blev nerlagd efter sex decennier.


Fler serieskapare

Ett urval källor:  
Sture Hegerfors: PratBubblan, Höganäs, Bra böcker, 1978, ISBN 91-716-0335-2
Horst Schröder: De första serierna, Danmark, Carlsen/if, 1981, ISBN 91-510-2580-9
Knut Lindelöf (lindelof.nu) 
Don Markstein’s Toonopedia 
Coulton Waugh: The Comics 
Yesterday’s Papers 
Seriesam
Rudolph Dirks (Wikipedia) 
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.