Midhat Ajanović

Midhat Ajanović (f. 1959) är filmvetare, filmskapare och författare, och till och från även verksam som skämttecknare, under signaturen Ajan. 

Skämtteckning av Midhat Ajanović, signerad Ajan
Skämtteckning av Midhat Ajanović, signerad Ajan. ©Ajan

Midhat Ajanović växte upp i Sarajevo, och 1985 blev han knuten till det jugoslaviska produktionsbolaget Bosna, där han arbetade som animatör på ett drygt halvdussin kortfilmer. Han var samtidigt anställd på dagstidningen Oslobođenje, där han bl.a. som tecknare illustrerade vardagen omkring honom.

Vid sidan om arbetet på Oslobođenje var han verksam som skämt/satir- och serietecknare för olika jugoslaviska veckotidningar, och i veckotidningen Nasi dani publicerade han 1985–90 den återkommande serien Ajan, medan Ove nedjelje (‘Den här veckan’) trycktes 1990–92 i veckotidningen Nedjelja.

På grund av kriget i forna Jugoslavien emigrerade Ajanović med sin familj till Sverige, och hamnade i Göteborg. 

Efter landsflykten har han regelbundet publicerat artiklar och skämtteckningar i Göteborgs-Posten, och teckningar i Göteborgs Fria Tidning. På 90-talet publicerades också hans alster inom ramen för titeln Carrousel i SeriePressen nr 2, 1993.
Carrousel
SeriePressen 1993-94 från Formatic Press

Carrousel ur SeriePressen nr 2, 1993 med Midhat Ajanović
Carrousel ur SeriePressen nr 2, 1993. ©PIB

Ajanović har som filmvetare huvudsakligen varit verksam inom grenen animation. 

Ajanović har också varit inblandad som producent av flera filmfestivaler, bland annat i Podgorica, Montenegro och i Zagreb, Kroatien, liksom i Eksjö Animationsfestival.

I juni 2009 framlade han sin doktorsavhandling om animerad film, Den rörliga skämtteckningen.

På senare år har Ajanović huvudsakligen varit verksam som lärare inom animation på högskolenivå.

Ajanović har under årens lopp tilldelats ett flertal utmärkelser och priser, såväl för sina skämtteckningar som för sitt arbete inom animation.

Ett urval källor:
Wikipedia
Högskolan Väst

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.