Magnus Knutsson

Magnus Knutsson (f. 1944) är en svensk serieförfattare som kanske är mest känd för ett antal serier han skapade i lag med tecknaren Ulf Jansson, bl.a. Ratte som publicerades i Aftonbladet 1978-85.

Här åker taxichauffören Ratte själv taxi
Här åker taxichauffören Ratte själv taxi. ©Knutsson/Jansson

Åren 1968–76 var Magnus Knutsson ledamot av Svenska Serieakademin, och 1968 var Knutsson med och bildade Seriefrämjandet, där han även fungerade som ordförande åren 1976–85. Under hans tid som SeF-ordförande bytte föreningen namn på sin medlemstidning från Thud till Bild & Bubbla.


Manusförfattare

Knutsson har varit en av Sveriges mest erfarna och produktiva serieförfattare. Samarbetet med Ulf Jansson började 1972 med serier som Vår Lilla Stad, Snells Express och Klara Kvist. 

Därefter kom Ratte, publicerad i Aftonbladet 1978–85 och senare återutgiven i album. Ratte var en äventyrsserie om en taxichauffören Ratte, och den utspelade sig i samtida Stockholm – med ett komiskt anslag.

Senare samarbeten mellan Knutsson och Jansson omfattar serier som Martin Udd, Sveryda, Bix och Kodnamn Falken. Av dessa serier har Sveryda publicerats bl.a. i SeriePressen.

SeriePressen 1993-94 från Formatic Press

Tillbaka till sidans topp


Inte bara Ulf Jansson

Magnus Knutsson har genom åren samarbetat med ett stort antal andra serieskapare. Till exempel skapade han tillsammans med Jan Gissberg serien om privatdetektiven Aron Rapp 1979. Och under många år (1985–93) gick Knutssons och Åke Forsmarks lätt satiriska serie Gösta Grävlings saga i tidningen Kommunalarbetaren. 

På 70-talet deltog Knutsson i den svenska produktionen av Fantomen och han bidrog också till ett antal manus för serien. Förutom manus till Fantomen har Knutsson även bidragit till 91:an-avsnitt.

Redan 1982, under tiden som ordförande i Seriefrämjandet, producerade Knutsson läroboken Se mer i serier, med teckningar av Johan Höjer. Knutsson har också skrivit om serier i bland annat Bild & Bubbla och Dagens Nyheter. 

Magnus Knutsson på Bokmässan i Göteborg 2011
Magnus Knutsson på Bokmässan i Göteborg 2011.

Knutsson har tilldelats 91:an-stipendiet 1981, Svenska Serieakademins diplom 1981, och Unghunden 1997.

Tillbaka till sidans topp


Fler serieskapare

Ett urval källor:
Seriewikin
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.