Jiří Slíva

Jiří Slíva (f. 1947) är en tjeckisk illustratör som bor och arbetar i Prag, Tjeckien. 

Jiří Slíva publicerad i SeriePressen nr 2, 1993
En teckning av Jiří Slíva publicerad i SeriePressen nr 2, 1993. ©PIB

Hans första teckning publicerades 1972 i Annex Weekend i tidningen Mladå fronta. Sedan 1979 arbetar han som frilansare. 

Slíva har ägnat sig framförallt åt teckningar och illustrationer, ofta med en drastisk humor, men även ägnat sig åt grafik, som litografi, etsning och torrnål, och på senare år även oljemålning. 

Jiří Slíva publicerad i SeriePressen nr 10, 1993
En teckning av Jiří Slíva publicerad i SeriePressen nr 10, 1993. ©PIB

En liten anteckningsbok är Slivas viktigaste arbetsredskap, som är fyllt med ord och skisser, klotter. Och varje kväll väljer han de mest användbara idéerna.


Musiker

Slíva spelade trummor i ett rockband, The Spiders i Pilsen (1962–64), och gitarr i andra band. Det har inspirerat honom att teckna bilder med musikaliskt tema.

©Jiří Slíva

Slívas teckningar finns publicerade i många böcker i Tyskland, Schweiz, Frankrike, USA och Tjeckien. Hans teckningar har publicerats i många tjeckiska tidningar och även utländska som New York Times, Los Angeles Times, The Wall Street Journal, Playboy, Die Welt, och Die Zeit. Och dessutom i Sverige i SeriePressen nr 1, 2, och 4-7, 1993 inom ramen för dels titeln Carrousel, som innehöll udda skämtteckningar – ofta politiska – från många av världens hörn, inte minst Östeuropa. Slíva var dock så populär att han fick en egen titel, Absurdumt, i SeriePressen nr 8-10, 1993 och nr 1, 1994.
SeriePressen 1993-94 från Formatic Press

Absurdumt!, publicerad i SeriePressen nr 10, 1993
En teckning under titeln Absurdumt, publicerad i SeriePressen nr 10, 1993.

Jiří Slíva har varit representerad i många utställningar runtom i Europa och utomlands (t.ex. Rom, Paris, Berlin, Amsterdam, Bryssel, Wien, Moskva, New York, Havanna etc.). Och konstverk av Jiří Slíva finns representerade i permanenta samlingar hos flera tjeckiska och utländska museer och gallerier, såväl som i privata samlingar. 

Slíva har tilldelades många priser för sin kreativitet. Han är också ofta inbjuden som jurymedlem i prestigefyllda tävlingar.

Slíva har också ägnat sig åt undervisning och föreläsning – till exempel har han föreläst i Salzburg, Philadelphia, New Orleans, Ohio, North Carolina.


Fler serieskapare

Ett urval källor:
Cartoon Gallery
Iran Cartoon

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.