George McManus

När George McManus (1884-1954) var liten, i St. Louis på 1890-talet, såg han pjäsen The Rising Generation, om en irländsk familjs svårigheter att hantera plötslig rikedom. Något han fick användning för när han kom på idén till serien Gyllenbom (Bringing Up Father).

Tidiga år

Många år senare blev han serietecknare, bland annat för St. Louis Republic i hemstaden. McManus skapade flera serier och på St. Louis Republic skapade han sin första tecknade serie, Alma and Oliver.

Därefter fortsatte han att teckna serier till New York World för Joseph Pulitzer. McManus skapade bland annat Nipsy the Newsboy in Funny Fairyland (en imitation av Little Nemo in Slumberland, av Windsor McCay), Panhandle Pete, Let George Do It och The Newlyweds (1904-11) som senare bytte titel till Their Only Child (1912-19) när William Randolph Hearst värvade över honom till sina tidningar.

Original till en söndagsstripp med The Newlyweds. ©NY World
Original till en söndagsstripp med The Newlyweds. ©NY World
En söndagssida med Their Only Child.   ©NY American
En söndagssida med Their Only Child. ©NY American

För Hearst skapade McManus Outside the Asylum, en daglig serie utan återkommande seriefigurer som bara existerade en månad, från 10 december 1912.

En dagsstripp med Outside the Asylum från 26 december 2012. 	
©Chicago Examiner
En dagsstripp med Outside the Asylum från 26 december 2012.
©Chicago Examiner
Samma stripp uppförstorad för bättre läsbarhet.
Samma stripp uppförstorad för bättre läsbarhet.

Därefter kom The Whole Blooming Family, Spare Ribs and Gravy och Bringing Up Father.

George McManus experimenterade i början av sin karriär, men han hade ändå ett huvudtema. Alla serier han skapade var fokuserade på ett och samma ämne, förhållandet mellan könen, främst inom äktenskapet. Och Jiggs och Maggie var en del av detta. Seriefigurer liknande Jiggs och Maggie hade dykt upp tidigare i andra serier som McManus hade gjort. Seriefigurer som så småningom kom att bli Jiggs och Maggie kan ha förekommit redan i november 1911. Men deras personligheter var då inte färdiga, och konceptet för Bringing Up Father ännu inte definierat.

Tillbaka till toppen av sidan


Bringing Up Father

Den första dagsstrippen med titeln Bringing Up Father var publicerad 2 januari 1913*, en torsdag, med en nyrik irländare, Mr. Jiggs, som huvudfigur. Måndag den 13 januari 1913 anger annars många källor som premiärdatum för Bringing Up Father (14 april 1918 kom även söndagsserien).

Den första dagsstrippen med Bringing Up Father av George McManus från 2 januari 1913.
Den första dagsstrippen med Bringing Up Father från 2 januari 1913.

Serien Bringing Up Father med Mr. Jiggs och Maggie gick till en början tre eller fyra av veckans dagar, alternerande med andra familjeserier, som Oh! It’s Great To Be Married och Oh! It’s Great To Have a Home och Ah, Yes! That Happy Home. I alla dessa serier förklarar mannen i början av serien hur underbart det är att vara gift, för att sedan finna en tagg i rosenbädden i sista rutan.

Samtidigt skapade McManus andra serier, som Their Only Child, och The Love Affairs of a Mutton-head som topper-serie. De serierna hade som tema romantik och äktenskap mellan unga och naiva.

En dagsstripp med The Love Affairs of a Mutton-head av George McManus från söndag 27 oktober 1912. ©Star
En dagsstripp med The Love Affairs of a Mutton-head från söndag 27 oktober 1912. ©Star

Ett år senare hade McManus lagt ner alla sina andra dagsstrippar och fokuserade på enbart Bringing Up Father. Mot slutet av årtiondet fokuserade han även om söndagarna på bara denna enda titel.

Senare skapade han Rosie’s Beau, ännu en serie om romantiska relationer, den här gången föräktenskapliga sådana.

Tillbaka till toppen av sidan


Seriefigurerna

När McManus väl hittat titeln för sin serie började Jiggs och Maggies personligheter formas efter konceptet. Men McManus hade ännu inte slutligen avgjort ens deras namn eller utseende när serien debuterade. Maggie kallades “Mary” i en av de tidiga stripparna, och Jiggs stavades först “Giggs”.

Och från början var det heller inte klart om Jiggs var ett för- eller efternamn. Deras dotter Nora kallades först “Katy”. Och Maggie var från början en kvinna med fylligare kropp, för att senare få en slank figur till ett alldagligt ansikte. Kort sagt, McManus kände sig för.

Från början var Mr. Jiggs dessutom nästan lika lång som Maggie och hade getskägg, men skägget försvann och vid mitten av 20-talet var han en betydligt kortare och mer satt figur.

Original till en dagsstripp från 2 augusti 1922. ©International
Original till en dagsstripp från 2 augusti 1922. ©International

Tillbaka till toppen av sidan


TECKNINGSSTIL

McManus rena serierutor kännetecknas av en tunn, elegant, precis linje, och teckningar som saknar skrafferingar och skuggor. Det är en stil som senare återkommer i andra serier, till exempel i Tintin av Hergé.

Under 30-talet började George McManus använda s.k. Ben-Day-skuggning (applicering av en grå ton gjord med små prickar) i dagsstrippar, men han varierade också med annan skraffering och djärva svartvita mönster.

En dagsstripp från 5 februari 1937, av George McManus, med applicerade rastreringar. ©KFS
En dagsstripp från 5 februari 1937, med applicerade rastreringar. ©KFS

Seriens bakgrunder och rekvisita utgjorde också en viktig del av den grafiska stilen. Stadshorisontens utformning; graciösa krumelurer på ett draperi eller trappräcke, eller mönstret i Maggies klänning; och de solida svarta siluetterna.

Serien är också känd för de små tavlorna i bakgrunden som agerar fritt, och verkar kommentera innehållet i serien. Även den omgivande miljön i serien kan förändras från ruta till ruta.

Original till en dagsstripp av George McManus från 6 mars 1945. ©KFS
Original till en dagsstripp från 6 mars 1945. Notera tavlan på väggen i bakgrunden. ©KFS

Bryta igenom fjärde väggen

Mr. Jiggs och Maggie var vanligtvis tecknade med endast cirklar som ögon, ett sätt att teckna som oftare är förknippat med en senare serie, Little Orphan Annie.

Jiggs och Maggie saknade pupiller i ögonen. ©KFS
Jiggs och Maggie saknade pupiller i ögonen, serierutor ur söndagssidan från 5 april 1936. ©KFS

Tillbaka till toppen av sidan


Amerika-turnén

McManus fick en grafisk utmaning när han tog sina seriefigurer ut på en turné i landet 1939-40. För att få veta om Jiggs dotter skulle få gifta sig med en engelskman som dykt upp i serien var idén att låta engelsmannen bekanta sig med USA genom att ta med honom på en turné i landet. Det var bra reklam för Bringing Up Father eftersom serieskaparna kunde välja att i serien besöka alla större städer där den lokala tidningen publicerade den.

Söndagssida av George McManus från 17 december 1939. ©KFS
Söndagssida från 17 december 1939. ©KFS

Turnén tog mer än ett år som involverade såväl dagsstrippar som söndagssidor. Projektet var så krävande att McManus en gång lär ha sagt att det förmodligen var det tuffaste jobbet i karriären. Det uppstod krav överallt, från lokala resmål, om att serien borde besöka än den ena, än den andra staden. Eftersom det var utmärkt marknadsföring, försökte McManus leva upp till kraven.

Resultatet blev att seriefigurerna reste från New York till Kalifornien via praktiskt taget varje stat i USA och dessutom genom Kanada. Du krävde mycket för att få till teckningar av den lokala miljön som måste vara korrekta.

En dagsstripp från 16 januari 1940, när serien utspelar sig i Washington DC. ©KFS
En dagsstripp från 16 januari 1940, när serien utspelar sig i Washington DC. ©KFS

Tecknarassistenten Emil Samuel “Zeke” Zekley gjorde omfattande forskning för att hitta signifikanta landmärken i respektive stad som kunde bli avbildade i serien.

Tillbaka till toppen av sidan


Times Square, New York

Serien under turnén visar hur väl George McManus kunde utforma bakgrundsdetaljer. En av de de platser serien besökte var Times Square i New York, återgiven på söndagssidan 31 december 1939. Serierutan krävde att hundratals visuella detaljer återgavs korrekt och att teckna seriesidan tog två veckor.

Söndagssidan från 31 december 1939.
Söndagssidan från 31 december 1939. ©KFS

Den enda kommentar som Zekely och McManus fick i efterhand var att några serieläsare uppmärksammat att Claridge Hotel, som var rivet, ändå var återgiven i serien.

Den inledande serierutan från Bringing Up Father ovan, av George McManus. ©KFS
Den inledande serierutan från Bringing Up Father ovan. ©KFS
Original till samma serieruta. ©KFS
Original till samma serieruta. ©KFS
En alternativ skanning av samma seriestripp. ©KFS
En alternativ skanning av samma seriestripp. ©KFS

Tillbaka till toppen av sidan


Comic strip classics

Bringing Up Father var en av 20 tecknade serier som U.S. Postal Service uppmärksammade med ett eget frimärke med titeln Comic Strip Classics (1 oktober 1995) inför 100-årsjubiléet av tillblivelsen av den tecknade serien.

Comic Strip Classics
Bringing Up Father var en av 20 Comic Strip Classics. ©USPS

Tillbaka till toppen av sidan


Ett urval källor:
Sture Hegerfors: PratBubblan, Höganäs, Bra böcker, 1978, ISBN 91-716-0335-2
Horst Schröder: De första serierna, Danmark, Carlsen/if, 1981, ISBN 91-510-2580-9
University of Michigan
The Comics Journal
Strippers Guide
Seriewikin
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.