Dick Brooks

Dick Brooks var en amerikansk serietecknare, känd framförallt för dagspresserien The Jackson Twins, som var en försäljningsframgång i nästan trettio år (1950-79).

Beräknad läsningstid: 4 minuter

Richard Lakeman Brooks (1917-2002) föddes i Gloucester MA. Efter studier i Dartmouth College, 1939 och vid Annapolis Naval Academy, tog han värvning i marinen under andra världskriget.

Det var där han kom på idén om att teckna en serie om en mild ung man, Elmer Squee, som låter sig värvas direkt efter Pearl Harbor. Han var bekant med person som var precis som Elmer Squee. Och även seriefiguren Grummock hade en levande förebild.

Titeln blev populär och även publicerad i bokform (1942) av McMillan, en bok som Brooks skrev och illustrerade.

Boken om Elmer Squee, och ett uppslag med Elmer på rimmad vers. ©McMillan
Boken om Elmer Squee, och ett uppslag med Elmer på rimmad vers. ©McMillan

Efter kriget började Dick Brooks arbeta på King Features Syndicate, och när han hörde att en serie skulle släppas av KFS föreslog han en civil Elmer Squee-serie, och King Features beslutade att ta sig an serien, som dock inte lyckades väl i försäljningen.

Pelle Piccolo (Elmer Squee) av Brooks debuterade som söndagsserie i dagspress den 8 september 1946. Några dagsstrippar blev inte producerade.

Söndagssida från 18 juli, 1948.​
Söndagssida av Elmer Squee från 18 juli, 1948. ©KFS

Trots dålig försäljning fortsatte serien till 28 augusti 1949.

  • Pelle Piccolo gick i serietidningen Karl-Alfred från nr 13, 1949 till nr 24, 1950.

Tillbaka till toppen av sidan


The Jackson Twins

Med tiden tillkom två tonårsflickor, tvillingar, som seriefigurer i Elmer Squee-serien. Dessa utvecklade sedan Brooks vidare till huvudfigurer i sin nästa serie, The Jackson Twins, som var en försäljningsframgång i nästan trettio år, publicerad från 27 november 1950 till 24 mars 1979. Serien fanns både som dagsstrippar och söndagssidor, och blev publicerad i såväl USA och Kanada som i Europa.

En dagsstripp med The Jackson Twins, från 18 december, 1962. ©McNaught
En dagsstripp med The Jackson Twins, från 18 december, 1962. ©McNaught

Seriens tvillingar var baserade på ett bekant tvillingpar i Gloucester, och han tecknade dem så att de liknade hans dotter Virginia som tonåring.

Serien var en fortsättningsserie – snarare än en humorserie med ett skämt om dagen – och kunde handla om allt som tonåriga flickor intresserar sig för, som smink, kläder, musik och pojkar. På det viset var The Jackson Twins inte helt olik serien Acke (Archie). Brooks var dessutom assistent till Bob Montana på serien Archie.

Original till en söndagsserie med The Jackson Twins, från 3 december 1967. ©McNaught
Original till en söndagsserie med The Jackson Twins, från 3 december 1967. ©McNaught

Brooks med familj lämnade Westport, CT, och bodde sedan i Schweiz och på Bermuda. Allt han behövde var ett postkontor för att leverera serien till McNaught. Dottern Virginia var assistent de sista sex åren serien blev publicerad.

Tillbaka till toppen av sidan


Konstnär

Efter The Jackson Twins hade Brooks en andra karriär som konstnär. Han blev välkänd som målare av historiska marinbilder på New Englands kust. Under de sista åren blev han impressionist.

En målning av Richard Brooks, med titeln "Steamboat Dock".
En målning av Richard Brooks, med titeln ”Steamboat Dock”. ©Brooks

Brooks dog 2002 i Connecticut.

Tillbaka till toppen av sidan


Ett urval källor:
Mejlväxling med Virginia Brooks, dotter till Dick Brooks.
The Great Elmer Squee
Beyond the Archie Comic Strip
Don Markstein’s Toonopedia
Lambiek Comiclopedia
Strippers Guide
Virginia Brooks Art

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.