Aristides Hernandez

Aristides Esteban Hernandez Guerrero, med pseudonymen Ares (f. 1963) är en kubansk självlärd tecknare, illustratör och målare som arbetar i Havanna som frilansartist och illustratör (inte minst barnböcker), och han har gjort många teckningar och illustrationer med politisk udd.

©Ares

Ares kommer från en kubansk tecknartradition där relationen mellan grundidén, den grafiska utformningen och den intellektuella slutsatsen är avgörande. Han finner ofta idéer till sina teckningar i kubansk identitet, religion, eller aktuella händelser i samtiden.


Publicering

Hans första teckning publicerades 1984, i tidningen Opina, i 20-årsåldern när han studerade medicin och psykiatri på universitetet, varefter han lyckades bli publicerad i allt fler tidningar, runt om i världen. SeriePressen har han publicerat Hernandez under titeln Carrousel.

Signaturen Ares ur Carrousel från SeriePressen nr 3, 1993
Ares ur Carrousel från SeriePressen nr 3, 1993. ©PIB

Från början tecknade han på fritiden vid sidan om sitt arbete som sjukhuspsykiatriker, innan han efter 15 år bestämde sig för att teckna på heltid, varpå han började som redaktionell tecknare för Juventud Rebelde, som dessförinnan publicerat hans alster på kommission i flera år.

Han har producerat mer än tjugo böcker och illustrerat omkring hundra. Ares har även gjort oljemålningar fyllda med sin ironiska humor där ingenting är heligt. Han har också arbetat med tv och film, där några av hans verk varit utgångspunkt för att göra animerade kortfilmer (s.k. Filminutos*). 

Van Gogh i ett fält med solrosor, av Aristides Hernandez
Ares gör förutom teckningar och illustrationer även målningar. ©Ares

Tillbaka till sidans topp


Utställningar

Ares har haft många egna utställningar och även deltagit i otaliga kollektiva utställningar och tävlingar och erhållit mer än hundra internationella utmärkelser, t.ex. i Brasilien, Bulgarien, Japan, Kuba, Italien, Argentina, Serbien, Kanada, Iran, Kosovo, Portugal, USA. 

Vad står mellan raderna?, av Ares
Som politisk tecknare kanske Ares söker det som står mellan raderna? ©Ares

Han har dessutom fungerat som jurymedlem i ett antal internationella tävlingar för tecknare (Mexiko, Italien, Brasilien, Turkiet, Kuba, Iran, etc). 

Ares har föreläst om tecknad film och om komik i konst på Kuba, Iran, Mexiko, Colombia, Turkiet, Kanada, Finland, Venezuela och Spanien. 

År 1994 blev Aristides Hernandez nominerad av Witty World Magazine till listan över världens bästa animatörer. 

Och år 2002 mottog Ares Kubas nationella kulturmedalj från den kubanska kulturministern.

Officiell webbplats: www.areshumour.com

*En Filminuto är en mini-film som är en eller ett par minuter lång och som utspelas i en enda sekvens, dvs. utan klippningar, med kameran kontinuerligt rullande. Kameran kan dock utföra olika typer av rörelse eller zooma om det är nödvändigt.

Tillbaka till sidans topp


Fler serieskapare

Ett urval källor:
Cartoon Movement
Cartoon Gallery
Peoples World
Wikipedia
Scribd

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.