Världsserien har tidigare varit publicerad i Fantomen den inbundna årgången 1960, del 3 av 3 (2011).
1960 kom den fjärde titeln från förlaget Gilberton till Sverige, efter Illustrerade klassiker, Sagoserien och Illustrerade Dubbelklassiker. Precis som den senare satsade Världsserien på kunskap i vältecknad form.
Beräknad läsningstid: 3 minuter


Där fanns djur och natur, teknik och vetenskap, historia. Lockande tidningar om dinosaurier, spöken och pirater. Det mesta välgjort. Ett gäng från gamla EC – George Evans, Graham Ingels, Al Williamson och Angelo Torres. Förlagets trotjänare Norman Nodel och så en del av Jack Kirby bland andra.
Det kom ut 34 nummer under tre år. Ursprunget hette The World Around Us och det blev 36 nummer från 1958 och tre år framåt. Nu var det inte så enkelt att allt kom till oss utom två nummer.
För det första hade den amerikanska flera sidor än den svenska utgåvan. De kunde innehålla fortsättningsberättelser och i ett fall blev dessa ihopsamlade till den svenska tidningen om D–dagen.


Omslag till Världsserien nr 26, Vredens dag, som handlade om D-dagen. ©IK/Gilberton
26 av de 36 gavs ut i lätt avkortad version i Sverige. Vad som inte kom var främst specifikt amerikanskt som deras olika försvarsgrenar. Men nog kunde de om indianer och järnvägar fått bli översatta.
Av de åtta i skillnad var flera gjorda i Europa, som den om mongolerna. Mycket kom från USA, men var hämtat från annat håll än från The World Around Us.
Den första tidningen i USA hette Dogs och den sista Fight for Life, i Sverige 6 och 25 respektive.


Vår första, Flyg, var 8 i USA och den sista, Stora katastrofer, mera okänd i ursprunget.


Olle Dahllöf
Tidigare publicering


Artikeln har tidigare varit publicerad i Fantomen den inbundna årgången 1960, del 3 av 3. ©Egmont
Läs mer här
Ett urval källor:
William B Jones Jr: Classics Illustrated: A Cultural History, 2nd edition, ISBN 978-0-7864-3840-2, McFarland & Company Inc.
Grand Comics Database