Johnny Hazard (SerieSpecial)

[Artikel ur SerieSpecial nr 1]

Johnny Hazard av Frank Robbins är en serie som är bekant för de flesta. Flygar- och agenthjälten har framförallt förekommit i Fantomen och Agent X9.

Johnny Hazard från 28 juni 1946
Johnny Hazard från 28 juni 1946. ©KFS

Avsnittet som presenteras är är dock äldre än de som publicerats av Semic. Det har ursprungligen förekommit i amerikanska dagstidningar 31 okt 1946 – 18 jan 1947, men materialet har därefter redigerats av Bulls för publicering i svenska dagstidningar omkr. 1950.
SerieSpecial 1976-78
Johnny Hazard
Frank Robbins

Johnny Hazard från 27 september 1946
Johnny Hazard från 27 september 1946. ©KFS

Hazard-materialet har tillhandahållits av Seriefrämjandet, som tidigare publicerat det närmast föregående äventyret, ”Kapten Gore”, i Thud:s forna seriebilaga. Janne Lundström, Thud:s dåvarande redaktör, sa då att Bulls-versionen publicerades obearbetad ”…eftersom det är en dokumentär utgivning. Vi bibehåller t.o.m samma pratbubblor, eftersom det är intressant att studera den exalterade och ibland svårbegripligt uppstyltade seriesvenskan.”

”Detta Johnny Hazard-material är unikt och svåråtkomligt för samlare, eftersom det med största sannolikhet inte kommer att publiceras i Fantomen-magasinet …”

Och inte heller i Agent X9, får man väl tillägga. 

Johnny Hazard från 13 november 1946
Johnny Hazard från 13 november 1946, på originalspråket. ©KFS

Seriefrämjandet har i Thud också haft flera artiklar om serien. I nr 31 skriver Henri B Holmgren om Frank Robbins och Johnny Hazard, och i nr 32 skriver Janne Lundström om politiken i serien. Det kan vara intressant att se vad artikelförfattaren skriver om den period i seriens historia som vår episod är hämtad ifrån.

Henri skriver: ”Den serie som möter läsaren på 1940-talet var lite grovt tecknad med mörka skuggningar, enkla närbilder och ganska så enkla bildkompositioner.”

Läsaren kan själv avgöra om det stämmer.

Om politiken i Johnny Hazard skriver Janne: ”Episodernas intriger bygger i allmänhet inte på storpolitiska konflikter utan på olika former av brottslighet. Naturligtvis kan man finna amerikanska synvinklar på befolkningen i tredje världen, men i stort sett är perioden opolitisk.”

Här måste man i nog påpeka att även ”amerikanska synvinklar” kan vara ganska politiska. I vårt äventyr råkar Johnny Hazard hamna mitt i ett krig mellan regeringstrupper och gerilla någonstans i Sydamerika, där han utan vidare tar parti mot gerillan. I Sverige av i dag har vi en något mer nyanserad bild av befrielserörelser. 

Johnny Hazard från 26 augusti 1947
Johnny Hazard från 26 augusti 1947. ©KFS

Den som inte har Thud kan skriva till Seriefrämjandet, Västmannagatan 48, 113 25 Stockholm. Därmed över till Johnny och hans äventyr med … Major Risk. 

[Serien finns publicerad i SerieSpecial nr 1]

Blogg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.