En serie om serier

[Artikel ur SeriePressen nr 8, 1993]

Sams serie av Dumas och Walker känns ganska tidlös. Den har trettio år på nacken, men många av stripparna skulle kunna vara gjorda idag. Den leker med seriens villkor.
Sams serie
Mort Walker
Jerry Dumas

”Första
Första strippen av Sam’s strip från 16 oktober, 1961. ©Bulls

Sams serie eller Sam’s strip är vad som brukar kallas en metaserie. Den är på flera sätt en serie om serier. På det formella planet går ramarna aldrig säkra. Sam kan klättra på linjen runt rutan, den kan förvandlas till taggtråd eller göras i stjärnform för att framhäva huvudpersonen. Bakgrunden på rutan kan dras åt sidan och visa att serier drivs av urverk. 

Sam’s strip från 10 januari 1962
Sam’s strip från 10 januari 1962. ©KFS

Innehållsmässigt kan vi få se Sam direkt växa fram eller av någon orsak vara dåligt tecknad och då dyker ofta Jerry Dumas själv upp i bild. Mediets klichéer blir viktiga som när Sam, stjärnan, slår ned sin assistent och retar sig på de stjärnor som uppenbarar sig över dennes huvud. 

Den är också en serie om serier så till vida att Sams serie ofta gästas av andra kollegor som Blondie, Tjalla Tvärvigg och Krazy Kat. I ett antal strippar försiggår en seriefigurernas kongress. 

”Sams
Sam’s strip från 7 mars, 1962, med gäster från andra serier. ©KFS

I sanningens namn ska sägas att Sams serie innehöll en hel del vanliga serieskämt också. men den stora inriktningen på själva mediet gör att den klassats som en metaserie. 

Från oktober 1961 till juni 1963 kom det 504 dagsstrippar av Sams serie. Den sålde inte så bra, eftersom den var före sin tid. Fem eller tio år senare när serier blivit comme-il-faut, en mera erkänd kulturyttring, hade den nog kunnat etablera sig. 

Sam’s strip från 16 augusti, 1962
Sam’s strip från 16 augusti, 1962. ©KFS

Men skaparna försvann dock inte in i seriehistorien. Jerry Dumas var tecknare av Sams serie och han kläckte också idéerna ihop med Mort Walker. I det långvariga samarbetet dem emellan brukade det annars vara tvärtom. Dumas författade åt Mort Walker. Så i Familjen Flax, Knasen och Arken. Dumas stod också för färgläggning och textning. 

När Sam återuppstod 1977 var Dumas åter tecknaren. Nu döptes serien till Sam & Silo och de två är småstadspoliser. Den är en mera konventionell, för all del kul, serie som inte svingar sig i ramarna.
Sam och Silo

Sam & Silo från 13 oktober 2018, där Sam och hans kollega är småstadspoliser
Sam & Silo från 13 oktober 2018, där Sam och hans kollega är småstadspoliser. ©KFS

Jerry Dumas, född 1930, knöts redan från 1956 till Walker-verkstan, men han har även gjort arbeten utanför den sfären. Kring 1980 skrev han en kaninserie som hette Rafferty och efter det Benchley, som är allt-i-allo i Vita Huset. Tecknandet stod andra för. 

Mort Walker brukar kalla Jerry Dumas för en renässansmänniska. Förutom serier är han engagerad i klassisk musik, oljemålning, historiska platser, film, handboll och baseball. Han har skrivit böcker. Dumas är också familjeman med tre söner. 

Olle Dahllöf 

SeriePressen 1993-94 från Formatic Press

Blogg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.